Etter harde forhandlinger natt til tirsdag kom regjeringen til enighet om en tredje krisepakke under koronaviruset. I denne omgangen kommer de studentene mer i møte enn tidligere.
I forrige uke tilbød regjeringen et ekstra lån på 26.000 kroner for de som har mistet arbeidsinntekter - to måneders medianinntekt for borteboende studenter, ifølge departementet.
Det møtte kritikk fra store deler av studentmassen.
– Litt mindre ille
– Dette blir ikke bra uansett, men det blir litt mindre ille, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum under pressekonferansen tirsdag.
I forkant varslet Arbeiderpartiet, SV og Rødt at de ville kjempe for at studentene skulle kompenseres med stipend og ikke lån.
Nå er det klart at partiene har blitt enige om å legge en milliard til studentene inn i krisepakken.
Det skal sikre at rundt en tredjedel av lånene på 26.000 kan omgjøres til stipend.
– Det er en stor seier at vi gikk fra 0 til godt over 30 prosent stipendandel, selv om det ikke er en optimal løsning, sier Arbeiderpartiets Torstein Tvedt Solberg til NTB.
– Håper på opptrapping for tap av sommerjobb
Den nye krisepakken blir tatt godt imot av ingeniørstudenter.
– Jeg er veldig fornøyd, skriver Rebekka Lie i en SMS til Karriere360.
Hun er leder for studentutvalget i Tekna.
– Stortinget viser at de ser og og lytter til studentene, og verdsetter studentenes innsats i arbeidslivet. Nå håper jeg Stortinget også kommer med en opptrapping for de som har mistet sommerjobben, skriver Lie.
I den første krisepakken ble det også lagt opp til at alle studenter får utbetalt stipend for resten av året 15. april. For april, mai og juni utgjør det 27.550 kroner.
Nito: – Fremdels for mye usikkerhet
Leder for Nito-studentene Ole Marius Svendsen er også positiv til den nye krisepakken, men står igjen med flere ubesvarte spørsmål.
– Dette er bedre enn utgangspunktet. Samtidig opplever vi at det er usikkerhet om hvorvidt alle har mulighet til å få innvilget dette stipend. Gjelder det for hjemmeværende og dem som i utgangspunktet har for høy inntekt til å få stipend? Det må vi få svar på, sier han.
Svendsen er også bekymret for studentene som nå opplever et forskjøvet semester på grunn av koronakrisen.
– Flere må jobbe med eksamen ut i sommermånedene. Det vil gjøre det vanskelig å få tak i sommerjobb, som mange er avhengige av.
Han sier at Nito-studntene ikke blir ordentlig fornøyde før de kan søke om dagpenger på lik linje med andre arbeidssøkende.
Godt år for fornybar-lederne