Studentene Torje Torgersen, Øystein Liborg og Ole Fredrik Kleivene skal se på hvordan man kan optimalisere bruken av armeringsjern i boligblokker av plasstøpt betong. Bak prosjektet står AF-gruppen.
– Stål er et dyrt byggemateriale, i tillegg skal armeringen bindes og det krever mange arbeidstimer, sier Torje Torgersen.
Færre prosjekter
Byggebransjen befinner seg nå i en situasjon med finanskrise og mindre tilgang på prosjekter.
– Dermed blir alle sparemuligheter og kostnadsreduksjoner til konkurransefortrinn, sier Torgersen.
Målet for AF er å bruke riktig armering i prosjektene sine og dermed redusere overflødig bruk av stål.
Stort sparepotensiale
Selv om oppgaven ennå ikke er helt ferdig, ser de tre studentene allerede et betydelig sparepotensiale for bruk av armering. Det er kombinasjoner av flere ting som fører til unødig bruk av armering.
– Man går ofte for det billigeste anbudet når et anlegg skal prosjekteres, sier Øystein Liborg.
Han mener at billig prosjektering ofte går på bekostning av detaljene.
– Man tar seg ikke tid til å regne på hvor mye armering som er optimalt, og bruker heller litt ekstra for å være sikker, forklarer studenten.
Små grep
Heldigvis kan enkle virkemidler være med på å redusere både bruken av armeringsstål og antall timer det tar å binde dette.
– Hvis man ikke har tid til å løse dette selv, kan man enkelt løse dette ved for eksempel å leie inn erfarne konsulenter som ser over tegningene og som regner ut om noe av armeringsbruken kan reduseres, sier Terje Torgersen.
Kontrakt
Et annet alternativ kan være at bruken av armering skal nedfelles i kontrakten slik at bruken blir optimal. Studentene innrømmer at disse løsningene vil koste litt mer i prosjektering.
– Da er det viktig å huske at det du kan fjerne av armering kan du fjerne i både materialkostnader og arbeidstimer, sier Torgersen.
Lærerikt og aktuelt
Når studentene skuer ut over byggeplassen for Rezidor Park Inn på Gardermoen, der AF-gruppen er totalentreprenør, er de glade for at de har valgt å studere nettopp armeringsproblematikk i sin oppgave.
– Prosjektet er spennende, lærerikt og veldig aktuelt i henhold til den utdannelsen vi har. En av de store fordelene er også at dette er kunnskap som vi garantert kommer til å få bruk for senere, sier Øystein Liborg.