UTDANNING

Studerer i utlandet, betaler nær 17.000 mer enn i fjor: – Fortsetter det sånn må jeg avbryte studiet

Regjeringen har ingen planer om mer støtte.

Edwina Rossi studerer til molekylærbiologisk ingeniør ved Imperial College London og frykter at kronefallet vil føre til at hun må avbryte studiene.
Edwina Rossi studerer til molekylærbiologisk ingeniør ved Imperial College London og frykter at kronefallet vil føre til at hun må avbryte studiene. Foto: Privat
29. mars 2020 - 21:48

Kronekursen har vært lav i hele 2020 og nådde et historisk bunnivå forrige uke. Det rammer studenter i utlandet hardt.

Edwina Rossi studerer ved Imperial College i London for å bli molekylærbiologisk ingeniør, og opplever en massiv kostnadsøking.

– Jeg betaler 14.600 kroner mer i skolepenger sammenlignet med fjoråret. Samtidig har husleien økt fra 10.800 til 13.000 kroner. Fortsetter det sånn må jeg avbryte studiene, sier hun.

Avhengig av jobb – dystre jobbutsikter

Rossi har forsøkt å komme seg ut av leieavtalen som er på 12 måneder, uten å lykkes. Nå sitter hun i Norge og bekymrer seg for fremtiden som utenlandsstudent.

– De fleste av oss er avhengige av å jobbe i feriene for å få økonomien til å gå rundt. Nå er utsiktene for å få jobb svært usikre, sier hun.

Meldingen fra regjeringen er at støtteordningene er gode nok som de er.

– Vi er klar over at kronekursfallet kan gjøre det dyrere å være student i utlandet for mange. Samtidig er Lånevilkårene og stipendordningene hos Lånekassen veldig gode selv med dagens kronekurs tatt i betraktning.

Det skriver forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Aasheim på e-post til Karriere360.

– Regjeringen er opptatt av at studenter som er i utlandet blir godt ivaretatt. Både koronavirus og kronefall skaper usikkerhet hos mange studenter, skriver han.

Blir bedt om å ta opp lån

Verken krisepakken som ble lansert i forrige uke eller torsdag denne uken gir ekstra støtte til studenter i utlandet. Studentene har imidlertid fått utvidet fristen til å søke om lån og stipend for vårsemesteret 2020.

– Jeg syns utenlandsstudenter får for lite oppmerksomhet i denne krisen. Å kun bli bedt om å ta opp mer lån holder ikke. Mange av oss har store lån allerede, sier Rossi.

I dagens ordning blir skolepengestøtten til studenter i utlandet valutajustert ved utbetaling fra lånekassen, som skjer to ganger i året. Plutselige store endringer i valuta kan dermed få betydelige konsekvenser for kjøpekraften til studentene.

Vil ikke valutajustere studiestøtten

Regjeringen har slått at det foreløpig ikke finnes noen planer om å valutajustere selve studiestøtten.

– Dette har sammenheng med at studenter i utlandet får utbetalt hele summen på begynnelsen av semesteret, og mange har overført midlene til lokal konto i lokal valuta, som ikke berøres av kronekursendringene, heter det i et skriv fra Regjeringen.

Utover dette har Lånekassen forsikret om at studenter som går på læresteder som stenges, eller som må reise hjem på grunn av UDs reiseråd, ikke vil miste støtten de har fått for dette semesteret selv om de reiser hjem.

– I tillegg får studenter som har mistet arbeidsinntekt mulighet til å ta opp et ekstra lån på 26.000 kroner med Lånekassens gunstige lånebetingelser, påpeker Aasheim i e-post til Karriere360.

Leder av studentutvalget i Tekna, Rebekka Lie, oppfordrer regjeringen om å gi krisestøtte til norske studenter i utlandet. <i>Foto: Tekna</i>
Leder av studentutvalget i Tekna, Rebekka Lie, oppfordrer regjeringen om å gi krisestøtte til norske studenter i utlandet. Foto: Tekna

– Må snu seg rundt

Studentleder i Tekna, Rebekka Lie, er ikke fornøyd. Hun siert foreningen får bekymrede meldinger fra studenter i en rekke land.

– Vi har mange studenter i utlandet som sliter nå. På INSA i Toulouse, hvor jeg til vanlig studerer, har vi 40–50 ingeniørstudenter som betaler en del skolepenger og rammes av kronestupet. Euroen har gått opp med over 20 prosent fra januar til i dag, sier Lie.

Uten raske støttetiltak vil studenter kvie seg for å søke seg til utenlandsstudier i fremtiden, mener hun.

– Denne situasjonen kommer ikke til å endre seg over natta. Regjeringen må snu seg rundt og ta vare på de norske studentene som rammes. Det er ikke rom for å vente til august, sier Lie.

Også Ansa – organisasjonen for norske studenter i utlandet – ber nå om egen krisepakke for utenlandsstudentene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.