I kommunene Nesseby, Lebesby, Vestvågøy og Hammerfest, har et internasjonalt og tverrfaglig forskerteam studert hvordan nordlendinger tilpasser seg klimaendringer.
Prosjekt
Gjennom prosjektet CAVIAR (Community Adaption and Vulnerability in the Arctic Regions), samarbeider forskere fra blant annet Norge, Russland, Alaska og Canada.
Målet er å lære av klimaerfaringene til ulike lokale samfunn i de åtte arktiske landene. Her lever mange av naturressurser, og samfunnene er derfor sårbare for klimaendringer.
– Mitt førsteinntrykk er at det er mange likheter mellom folk som bor i Nord-Norge og områdene vi studerer i Canada. Vi som bor lenger sør har kanskje noe å lære fra folk i nord om tilpasning til klimaendringer, sier Robin Sydneysmith, sosiolog fra Canada.
Skreddersydd
Hun har studert inuittenes samfunn i Canada.
– Vi kommer tilbake med skreddersydde lokale klimascenarier som planleggerne i kommunen kan bruke, sier leder av prosjektet, CICERO-forsker Grete K. Hovelsrud.
Enkel tilgang
Lokalsamfunnene i arktiske land er vant til å tilpasse seg store endringer både i natur og økonomi, men klimaendringer kan ha en alvorlig innvirkning på dagliglivet:
– Vi bor ikke her på grunn av kaffe latte og teatertilbudet, men på grunn av enkel tilgang til naturen. Vi ønsker å bo her, og da trenger vi naturen både til livets opphold og til fritid, sier Inger Katrine Juuso, ordfører i Nesseby kommune.
Leter etter likheter
Prosjektet har pågått siden 2007, og fortsetter i 2009. Alle medvirkende i CAVIAR-prosjektet skal gå sammen for å sammenligne de ulike stedene de har vært.
De håper å finne likheter som kan brukes av andre i arbeidet med å tilpasse seg klimaendringer.