KARRIERE

Studiene som gir jobb

Ingeniører vil fortsatt ha gode tider, mener Karrieresenterets leder Gisle Hellsten. Også lærere og helsearbeidere vil ha gode tider på arbeidsmarkedet fremover.
Ingeniører vil fortsatt ha gode tider, mener Karrieresenterets leder Gisle Hellsten. Også lærere og helsearbeidere vil ha gode tider på arbeidsmarkedet fremover. Bilde: colourbox.com
Stein Jarle Olsen
10. mars 2009 - 08:50

I krisetider blir offentlig sektor gjerne sett på som en ”frihavn”, et sted hvor jobbene er sikre selv om tidene er dårlige.

Mangel på lærere

I mange offentlige yrker er det også stor mangel på folk. De siste årene har det vært altfor lav rekruttering til læreryrket.

– Det er et faktum at våre lærere blir eldre og eldre, samtidig som det utdannes for få fra høyskolene. Dessuten blir det flere og flere elever i Oslo. Vi forventer at Oslo-skolen vil få 10.000 nye elever de neste ti årene, sier assisterende direktør Kjell Richard Andersen i Utdanningsetaten til Dagsavisen.

Det er i ungdomstrinnet det er størst mangel.

– Læreryrket vil være attraktivt i mange år, og ikke minst i Oslo, mener Andersen.

Hjelpepleier og sykepleier

Det begynner også å bli mangel på helsearbeidere.

– De siste årene har det vært liten tilstrømning til hjelpepleieryrket. Det blir et klart behov for flere hjelpepleiere fordi befolkningen generelt blir eldre, samtidig som de helsearbeiderne som er i jobb nå begynner å gå av med pensjon, sier arbeidsmarkedsforsker Nils Martin Stølen i SSB.

Han tror flere blir fristet til hjelpepleier- og sykepleierutdanning når de vet at de er sikret jobb etter tre års utdannelse.

Ingeniører og tannleger

Gisle Hellsten ved Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo tror det fortsatt vil være gode tider for ingeniørene.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

– Det har vært lettest å få jobb innenfor odontologi og medisin. Norge har en skrikende mangel på realister, sier han.

– Velg med hjertet

Hellsten mener likevel det er hjertet som bør velge, ikke nødvendigvis hjernen.

– Vet du hva du vil er det kjempefint, men hvis du ikke gjør det så se på dine verdier, interesser og hva du kan tenke deg å jobbe med om noen år. Det beste rådet er å velge 80 prosent med hjertet og 20 prosent med hodet, sier han.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.