ARBEIDSLIV

Styrer lys og varme

Anders J. Steensen
18. nov. 2004 - 07:00

Kongsberg: Kongsberg Analogic er en av de mange mindre teknologibedriftene i bergverksbyen. Selskapet har kontorfellesskap med to andre bedrifter, Argos Control og programvareselskapet Vitasoft.

- På denne måten får vi et større faglig miljø og kan utnytte felles ressurser som laboratorie- og datautstyr. Dessuten er det inspirerende å arbeide i et tverrfaglig miljø, forteller Paul-Egil Eidem i Kongsberg Analogic. I dag har selskapet tre fast ansatte, men bruker innleid kompetanse ved større prosjekter.

Energistyring

Bedriften, som feirer 10-årsjubileum neste år, har sprunget ut fra Defa Eletronic og ikke fra Kongsberg Gruppen, som er det normale på Kongsberg . Hovedområdet er kommunikasjon kombinert med energistyring. Et av de første oppdragene var trådløs kontroll av panelovner.

- Etter dette oppdraget for Glamox fikk vi mange henvendelser og oppdrag knyttet til energikontroll i bygg, forteller Eidem. Blant annet har den lille bedriften levert energistyringsanlegget for sonekontroll av temperaturen i Telenors nye bygningsmasse på Snarøya i Bærum. Anlegget består av 7400 temperaturmålere og 16.000 aktuatorer.



Brussel

Men kompetansen har også vært knyttet til anlegg med mer spenning. Sammen med selskapet Nortroll har de levert kommunikasjonsdelene til overvåking og styringsanlegg for høyspent distribusjon. Ved hjelp av radiokommunikasjon kan hver enkelt enhet i et distribusjonsnett overvåkes og styres. Vedlikeholdet av strømnettet blir mer effektivt fordi feilsøkingen går langt fortere enn tidligere tiders manuelle inspeksjonsrutiner.

Samarbeidet med Nortroll har også gitt suksess internasjonalt, blant annet Electracabel i Brussel. Her overvåkes all høyspent fordeling i EU-hovedstaden.

Bakgrunnen for at en norsk bedrift har fått slike oppdrag, er at hele kommunikasjonen er basert på standarden LonWorks. Det er en åpen plattform for kontroll og reguleringsutrustning.



Samarbeid med irer

Gjennom sitt internasjonale engasjement kom Eidem i kontakt med et irsk selskap, SELC Ireland Ldt, som lager elektroniske ballaster/dimmere for veibelysning. De fant tonen og samarbeider nå om et felles produkt, et energistyringssystem for veibelysning. Nordmennene leverer kommunikasjonsenheten, mens irene leverer den elektroniske dimmeren. Til sammen utgjør dette ett komplett system for intelligent styring av veilys. Kongsberg Analogic har rettighetene til dette systemet i Skandinavia som markedsføres under navnet Candelon.

Hvert lyspunkt har sin adresse markert med GPS-koordinatene, hvor det er mulig å rapportere tilstanden på lyspæren, det være seg natrium eller halogenlamper. Dermed er det enklere å planlegge vedlikeholdet for når det er aktuelt å skifte ut en lyspære.



Energisparing

- Den store fordelen er likevel energisparingen, forteller Eidem. Den elektroniske dimmeren har en mye mer kontrollert oppstartspenning av de gassfylte lampene enn løsningen med en spole, som er brukt hittil. Denne spolen gir full kraft med en gang, noe som medfører at gassen brenner seg fast på glasset. Effekten blir et gradvis redusert lysutbytte.

Vegdirektoratet krever at et veilys skal gi 100 prosent lysutbytte også etter 16.000 timer. Siden lysutbyttet gradvis reduseres, har anleggene tradisjonelt vært overdimensjonert. For å klare kravet er derfor lampen i en vanlig gatelysarmatur 25 prosent sterkere enn det er behov for.

- Med den elektroniske utrustningen unngår brukerne at gassen brenner seg fast på lampeglasset og at lysutbyttet reduseres, understreker Eidem.

- Den enkelte veilysarmatur vil også måle eget energiforbruk og rapportere dette. Det er en viktig faktor for nettselskapene spesielt der de har flere kunder under samme fordeling.



Ingen reaktiv effekt

Eidem nevner også en tilleggseffekt: - Siden vi kan adressere hver enkelt lampe og lysstolpe, pluss at vi kan justere effekten, kan lysstyrken reguleres etter trafikkmengden på en vei. Dette kan man oppnå ved å kople systemet mot de trafikktellesystemene som holdes av Vegdirektoratet. Dermed er det mulig redusere energiforbruket ytterligere. Vi regner med minimum 30 prosent.

For nettleverandøren har systemet dessuten den fordelen at elektronikken forhindrer reaktiv effekt. I dagens armaturer er det montert en kondensator for å kompensere faseforkyvningen fra antenningsspolen. Etter en stund blir denne kondensatoren for dårlig og lampen gir reaktiv effekt langt ut over tillatt nivå på nettet. Candelon-systemet gir en faktor som har cosinus= 0,99.

Det første anlegget i Norge som får denne løsningen er på strekningen Dørdal -Tangen på E-18 i Telemark. Dette er den eneste strekningen på E18 som ikke har tilstrekkelig belysning i dag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.