IGEL Kompaniet AS er mest kjent for sitt Rolltalk-system som gjør at funksjonshemmede kan kontrollere rullestoler og andre hjelpemidler, styre PC-er og kommunisere med syntetisk tale.
Uten bevegelse
Systemet har fått stort gjennomslag i Norge og i mange andre land i verden. Likevel har det til nå hatt en begrensning.
Systemet var avhengig av minst en viljestyrt muskelbevegelse. Som regel er det øynene som er den siste muskelen som fungerer hos mange som lider av lammende muskelsykdommer som ALS.
En tanke er nok
- Vi fikk kontakt med det amerikanske selskapet Cyberkinetics fra Boston på en ALS-konferanse og fant ut at vi hadde mange ideer som passet godt sammen. Nå har vi gjennomført de første forsøkene med en pasient som har fått hjernesensoren implantert og de viser at det er mulig å styre en rullestol bare med tankekraft, sier utviklingsleder i IGEL Kompaniet, Øystein Johnsen.
Minibrikke
Cyberkinetics har utviklet en liten fire kvadratmillimeter stor brikke med 96 1,5 mm lange elektroder. Elektrodene blir trykket inn i hjernen der styringssenteret for høyre arm ligger.
Elektrodene vil da oppfange impulser fra en rekke av neuronene som skal styre den lammede armen. Signalene ledes ut av hjernen via en gjennomføring i skallen og signalbehandlet.
Testes neste år
- Det høres fantastisk ut, men det viser seg at det ikke trengs så stor nøyaktighet i elektrodeplasseringen som man skulle tro for å få brukbare signaler. Vi kan oversette tankesignalene til armbevegelser og pasienten kan styre systemene våre omtrent som med en joy-stick, sier Johnsen.
IGEL Kompaniet håper å kunne komme i gang med forsøk i Norge neste år og det har allerede meldt seg flere frivillige til forsøket.