Etter at sukkeret er raffinert fra sukkerbeter enten kastes restene, eller så brukes de til dyrefôr.
Det har det skotske selskapet Cellucomp nå funnet en måte å gjøre noe med.
Nanocellulose
De har utviklet et materiale kalt Curran, som de i utgangspunktet brukte til å lage fluefiskestenger. Nå har de imidlertid lagt øynene på større ting.
– Curran er et materiale som er hentet fra nanocellulose-partikler - rotfrukter. Når du kommer ned i veldig, veldig små størrelser finner du faktisk utrolige styrkeegenskaper. Når vi tilsetter det resulterende produktet til andre produkter, legger det til både styrke og viskositet, og det er ingen andre produkter som gjør begge deler samtidig, sier Cellucomp-sjef Christian Kemp-Griffin til Reuters.
Cellucomp har blant annet gått sammen med malingsprodusenten Whitson's og tilsatt Curran i maling. Bare 0,6 prosent Curran har gjort at malingen er blitt mer slitesterk, den sprekker mindre og tykkere konsistens gjør at den ikke renner ned fra veggen.
I tillegg har de gjort forsøk med betong. Curran gjør betongen både sterkere og lettere, og den hindrer også at sand og stein faller til bunns.
Les også: Elleve dingser som kan bli bedre med grafén
Boring, kosmetikk og flyvinger
Videre mener de at materialet kan brukes i borevæske for oljeboring, og etter hvert blant annet asfalt, vinger til fly, kosmetikk og som tilsetning i mat. I tillegg ser de på muligheten for å bruke Curran til å øke styrken til resirkulert papir.
Curran er det gæliske ordet for gulrot, som var den første rotfrukten selskapet eksperimenterte med. De byttet til sukkerroer på grunn av det ekstreme volumet som kastes fra sukkerfabrikker.
Grunnen til at de bruker rotfrukter er at de har en annen cellestruktur enn andre produkter som brukes til å produsere cellulose. De inneholder for eksempel ikke lignin, noe som gjør at det går med mindre energi for å hente ut nanocellulosen.
Selskapet hevder at Curran er dobbelt så sterkt som karbonfiber, og det veier også mindre. Én kubikkmeter med karbonfiber veier cirka 1,7 kilo, mens en kubikkmeter Curran veier 1,5 kilo.
Les også: Forskere vil lage nytt supermateriale fra tennene til snegler
Ny fabrikk
Nylig åpnet Cellucomp en splitter ny fabrikk utenfor Edinburgh. Fabrikken kan produsere 400 tonn Curran-pulver i året, og selskapet håper å skalere opp til 2000 tonn i løpet av tre år.
De ønsker ikke å lage endelige produkter selv, men å selge store kvanta av Curran til samarbeidspartnere. Cellucomp leverer Curran både som pulver og en tykk løsning, og det kan også spinnes til tråd.
– Vi kan bli et milliard-selskap, sa Kemp-Griffin til The Telegraph tidligere i år.
Les også: Nytt superstål er like bra som titan, men langt billigere