Avfallsstoffer fra sukkerproduksjon er råvaren for den nye impregneringen.
For 20 år siden begynte professor Marc H. Schneider ved University of New Brunswick i Canada å arbeide med det som skulle føre frem til en trykkimpregnering som nå er satt i produksjon av selskapet Kebony.
Standhaftig
– Jeg er imponert over nordmennenes vilje og evne til å stå på for å få dette til, sier dr. Schneider.
– Nordmennene er mer villige til å ta risiko.
Han bekrefter at han aller helst hadde sett at et canadisk selskap hadde satt forskningsresultatene ut i livet.
– Det var et canadisk selskap som prøvde, de holdt ut i halvannet år før de kollapset. De ga opp for tidlig, fastslår han.
Stort marked
– Så fikk jeg besøk av en norsk forsker, han satte meg i kontakt med dr. Westin. Det førte etter hvert til dannelsen av selskapet Kebony.
Dr. Schneider forteller at selskapet allerede undersøker muligheter for å starte produksjon i USA.
– Det er et stort marked, og de er betalingsvillige. Vi bør være klare om tre til fire år.
Absolutt forbud
– I Statsbygg har vi et absolutt forbud mot tropisk trevirke selv om det er sertifisert. Vi stoler ikke på sertifiseringen, sa Knut Sørgaard fra Statsbygg i en tale under åpningen av Kebony-fabrikken. Den nye impregneringen skal gjøre furu til et fullverdig alternativ til blant annet teak.
– Vi leverer nå til Sandøy Båtdekk som bruker våre produkter i stedet for teak, forteller Christian Jebsen, administrerende direktør i Kebony.
Jebsen forteller at selskapet til nå har brukt godt over 200 millioner på utviklingen frem til produksjonsklare produkter.
Prisen ligger 30 til 40 prosent høyere enn vanlig impregnerte produkter.
– Vi mener kunden kommer langt bedre ut med Kebony fordi vårt produkt er absolutt vedlikeholdsfritt, en Kebony-terrasse skal ikke engang oljes, sier Jebsen.
Referanser
Bedriften har hatt pilotproduksjon en periode før start av ordinær produksjon. Det har gitt en rekke pilotprosjekter som nå brukes i markedsføringen.
– Kruse Smith bruker Kebony, Skanska har også benyttet våre produkter, sier Jebsen.
– Ja, vi har brukt Kebony på to større prosjekter, bekrefter prosjekteringsleder Egil Lunden hos Kruse Smith. I begge tilfellene var det utbygger som ønsket å bruke det nye produktet. Lunden sier Kruse Smith bygger lite i egen regi og at det derfor er vanskelig å si i hvilken grad de vil bruke Kebony igjen.
– Det fordyrer jo at vi må bruke syrefaste skruer. I tillegg viser det seg at vi må operere med større toleranser enn med ubehandlet tre, det utvider seg mer.
– Bedriften selv hevder at dimensjoneringsstabiliteten er større enn for vanlig trevirke?
– Det er ikke vår erfaring, sier Lunden.