KARRIERE

Suksess kan gi karrierestopp

TØFFE TAK: Den flinkeste av disse kan gå glipp av forfremmelse.
TØFFE TAK: Den flinkeste av disse kan gå glipp av forfremmelse. Bilde: Colourbox.com
Dag Yngve Dahle
30. okt. 2007 - 07:08

Emmali Schürch, daglig leder i studie- og karriereveiledningsselskapet Emmali, er ikke i tvil:

Å gjøre en for god jobb kan hindre opprykk.

Konkurrenter

– En god sjef ser potensialet i medarbeiderne og gir dem de mulighetene de trenger ut fra organisasjonens behov, og ikke ut fra egne motiver, sier Emmali Schürch.

Hun mener det finnes mange sjefer som er redde for sin egen stilling, som kanskje er forfremmet på sviktende grunnlag eller som bare har avansert på grunn av ansiennitet og lett ser på sine medarbeidere som konkurrenter.

– Da kan det være "farlig" for en ansatt å framstå som for dyktig, sier hun.

Svake mennesker

Hun får støtte av Per André Marum, daglig leder i hodejegerselskapet Marum Executive Search.

– Ja, dessverre er det en menneskelig svakhet å holde de beste der de er, spesielt i mindre virksomheter. I de mest profesjonelle bedriftene skjer det i mindre grad, siden man der har systemer og kultur for å bringe fram de beste, sier han.

Lønn som fortjent

Odd-Erik Marthinsen, administrerende direktør i Personalhuset og tidligere markedsdirektør i Aetat, anbefaler å be om lønnskompensasjon.

– Dette er en utfordring for mange ledere med personalansvar. Hvis du går glipp av et opprykk og må gi avkall på prestisjen i en lederstilling på grunn av at du gjør en god jobb, bør du få en kompensasjon. Ledelsen bør gi deg lønna du ville ha fått i den aktuelle lederstillingen. Det skjer i økende grad. og særlig når det er snakk om ingeniørfaglige stillinger, sier han.

Ikke gi blanke

Ingen av ekspertene vil anbefale folk å gjøre en dårlig jobb. Schürch anbefaler jobbskifte hvis du føler deg forbigått.

– Det kan neppe være en god strategi å prøve å gjøre en middelmådig jobb i troen på at du da lettere blir forfremmet. Da er det bedre å skifte beite, slik at du kan utvikle deg på en naturlig måte uten sidehensyn til en sjef som meler sin egen kake. Utviklingen bør skje på egne premisser, ut fra egne interesser, evner og verdier – og ikke på grunn av en dyktig eller udyktig leder, sier hun.

Ingen automatikk

Marthinsen er ikke uenig.

– Nei, du må uansett gjøre en god jobb der du er. "Automatiske" opprykk etter ansiennitet er ikke alltid positivt. En person som er sterk faglig, er ikke nødvendigvis en god leder. En god lærer kan bli en dårlig rektor, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Per André Marum sier:

– Skulle man føle at man utsettes for dette, får man heller ta det opp det der og da. Å gjøre en halvgod jobb for ikke å bli utsatt for dette, er bare tull. Vil man opp og frem må man til enhver tid gjøre sitt beste og helst litt til, sier han.

Dette sier stillingsannonsene

Slik blir du headhuntet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.