PRODUKSJON

Sunt i 150 år

Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
6. mai 2004 - 08:00

Norske barn kan takke Möller for at de i dag får tran som en viktig del av kosttilskuddet allerede fra firemåneders alder.

Mange av våre lesere husker sikkert transkjeen med vemmelse. Det pussige er at de samme som selv ble påtvunget dette sunnhetsmiddelet, også fører tradisjonen videre til sine barn, og gjentar prosedyrene.

Undersøkelser viser at 56 prosent av norske barn i seksmåneders alder i dag får tran. Ved fireårs alder har denne andelen sunket til 30 prosent, og det er samme andel trandrikkere som for befolkningen generelt. I tillegg sverger 10 prosent til trankapsler. 99 prosent av Norges befolkning vet imidlertid hva Möllers tran er. Det skyldes delvis et meget sterkt merkenavn, men også 150 års historie og nyoppdagede helseeffekter.

Oppfinner og medisinmann

Den opprinnelige framstillingsmetoden for tran var ytterst primitiv. Leveren fra torsk ble satt ut i sola i store kar. Når den råtnet, fløt tranen opp til overflaten. De første litrene som kom opp var gulaktige, men ikke så verst på smak. Resten ble brunt og illeluktende.

I 1854 revolusjonerte den framsynte apotekeren Peter Möller, opprinnelig fra Røros, tranproduksjonen ved innføring av ny dampningsmetode i tranindustrien. Tranen ble varmet opp ved direkte damp i spisskar i 20 minutter til rundt 70 grader celcius. Resultatet ble en gyllengul medisintran med frisk leversmak. Rundt 50 prosent av leverens innhold av tran kunne videreforedles til medisintran ved å fjerne det faste hvite fettet som tranen inneholder i suspensjon (stearin). Stearinene ble fjernet ved at tranen ble avkjølt til minus 2 grader celcius og pumpet gjennom store filterpresser ved samme temperatur (kaldklaring).

Den resterende delen av tran ble dampet videre og brukt til industrielt bruk som belysningsolje, fôrtilskudd og industriråstoff.

I moderne tranproduksjon sentrifugeres leveren med eller uten varmepåvirkning, og nesten alt fettet i leveren utvinnes til bruk som medisintran.

Virkningen forklares

Peter Möller var 60 år da han grunnla Peter Möllers tranproduksjon. Han innså imidlertid tidlig at tran var viktig for medisinsk bruk og at den importerte tranen både var for dyr og for dårlig.

På denne tiden visste man imidlertid ikke hvorfor tran var bra for helsen, eller hvilke virkningsstoffer som fantes i tranen og hvordan disse påvirket ulike kroppsfunksjoner. Verken vitamin A eller D eller omega-3 fettsyrer var oppdaget. Möller hadde imidlertid merket seg at tran kunne forebygge rakitt og var gunstig for visse typer revmatisme. Etter nærmere 50 års produksjon fant man ut hvordan tran virket. Tran var svært viktig for å identifisere vitaminer da man på 1900-tallet startet vitaminforskningen.

Sønnen til grunnlegger Peter Möller var kjemiker, og han var overbevist om at det var mer enn D-vitaminet i tran som var helsebringende. Først på 1970-tallet oppdaget man omega 3-fettsyrer, og tran fikk sin renessanse.

De siste 30 årene har forskere viet omega-3 fettsyrer mye oppmerksomhet.

På fersk lever

Bare islendingene drikker mer tran enn oss. Tran er i dag både et tradisjonelt og moderne produkt. Det finnes fem trandamperier i Lofoten som leverer råtran til Peter Möller. Det er viktig at trandampingen gjøres på fersk lever. Deretter transporteres den til Økern i Oslo. Her renses den i fem rensetrinn som tar ut lukt, smak og giftstoffer (ulike miljøetterlatenskaper).

I produksjonslokalene på Økern lukter det ikke lenger tran. Fabrikksjef Geir Heimdal forteller at de på slutten av 1980-tallet begynte med såkalt deodorisering av tranen - for å fjerne ytterligere lukt og smak. Etter dette ble man også mer oppmerksom på mulige giftstoffer.

- Ett av rensetrinnene er såkalt kaldklaring. Dette gjør vi for å fjerne fast fett fra tranen, forteller sivilingeniør Heimdal, som har jobbet med tranproduksjon siden 1980-tallet. Han forteller at fabrikken de siste 10-15 årene ytterligere har investert i prosesser for å fjerne lukt og smak, og hele produksjonen er PLS-styrt. Anlegget går helkontinuerlig og produserer 15.000-20.000 flasker tran daglig.

Avanserte analyser

Dagens tran er ikke den samme som barna ble servert for 30 år siden. I moderne tranproduksjon tilsettes tranen både antioksidanter og aromaer.

At det finnes giftstoffer i lever er ikke noe nytt. - Vi må hele tiden ligge i forkant for å være sikker på at vi fjerner alle spor av miljøgifter. Hver dag tar vi prøver av tankene for å forsikre oss om at tranen tilfredsstiller alle krav til produktet. Ikke en eneste flaske frigis for salg før laboratoriet gir ok.

På begynnelsen av 1970-tallet kom de første PCB-analysene. Ifølge fabrikksjefen er det ingen hokus pokus å produsere tranen, men analysearbeidet som må gjøres daglig er avansert. - Vi må huske på at alt som inneholder fett, vil være kilde til uønskede stoffer i næringskjeden. Tran kan imidlertid renses, det kan ikke fisken!

Myndighetene hjelper til

Det er de eldste av oss som er best på trandrikking. Etter at helsemyndighetene i Norge anbefalte tran til spebarn fra fire til seks ukers alder, har trandrikkingen igjen blitt populær blant småbarnsfamilier. Ernæringsfysiolog Aina Marie Lien i Peter Möller forteller at transalget i Norge er forholdsvis stabilt, men at kapsler med omega-3 kilde som konsentrat øker. Stadig flere ønsker å unngå transøl og skjeer. I dag produseres innholdet i kapslene på Økern, mens innkapslingen foregår i utlandet.

- Vi er en typisk nisjebedrift som har klart oss bra. Siden 1990 har vi doblet transalget etter at vi ble en del av Orkla-systemet. Før dette var Peter Möller privateid. Vi har markedsmessig hatt stor nytte av en eier med stort markedsapparat, forteller Lien. Alle nordiske land samt baltiske stater er et økende marked for tran og kapsler fra Norge.

Helsemessige konsekvenser

Et doktorgradsarbeid som omfatter en blindstudie med tran, antyder en sammenheng mellom de viktige omega-3 fettsyrene og mental utvikling hos små barn. I tillegg er tran vår viktigste vitamin D-kilde om vinteren og har stor betydning for opptak av kalsium og skjelettutviklingen.

- Dersom en ammende mor spiser makrell i tomat eller tar tran kan dette spores som vitamin D i morsmelken dagen etter. Nyere studier antyder også at tomme lager av omega 3-fettsyrer kan være medvirkende årsak til svangerskapsdepresjoner. Vi som jobber med tran og følger forskningen innen feltet omega 3-fettsyrer tett, tror ny kunnskap om bruk av tran og utviklingen av alt fra benskjørhet til alzheimer, psykiske lidelser og schizofreni, vil komme, understreker Lien.

I dag har tran mange konkurrenter på markedet. Presset fra kapselmarkedet øker. Heimdal understreker at uten løpende produktutvikling, vil ikke tran i flytende form overleve i 150 år til.



Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.