Bjørndalen er rustet med skreddersydde, høyteknologiske ski, utviklet med norsk materialkompetanse på sitt beste.
OL i Torino i Italia 10. - 26. februar skal bli slagmarken Madshus igjen reiser skifanen som seierherre.
Gjenreising
Skiprodusenten Madshus på Biri fikk store problemer på midten av 90-tallet da eieren K2 besluttet å legge ned satsingen på alpinski.
Samtidig hadde bedriften en svak markedsposisjon på nordiske ski. Én av konkurrentene var faktisk hele ti ganger større.
Med klokkertro på egen kompetanse valgte den tradisjonsrike bedriften likevel å satse hardt.
Og etter ti år med målrettet produktutvikling og markedsføring, og samarbeid med forskningsmiljøer ved NTNU og Sintef, har Madshus seksdoblet salgsvolumet til 300.000 par ski i året. Nå puster de verdenslederen Fischer i nakken.
Banebrytende ski
– Samarbeidet med sterke forsknings- og utviklingsmiljøer har gitt oss kunnskap til å utvikle banebrytende ski med bedre glid. Derfor har vi fått en meget sterk posisjon blant både turløpere og verdens fremste konkurranseløpere, sier teknisk direktør Gunnar Bjertnæs i Madshus.
De betrakter ski som avanserte bjelker. Og det er jo for så vidt riktig, selv om det kanskje høres litt beskjedent ut. Skienes avanserte komposisjon er basert på mange års forskning og utvikling.
Den rette balansen
Utfordringen med å lage de beste skiene, er å finne den rette balansen mellom stabilitet, stivhet og spenn for å fordele trykket riktig. For å få den perfekte balansen, må skiene tilpasses individuelt.
– Folk blir mer og mer kresne. Derfor blir mer brukertilpassede langrennsski veien å gå. Ekspeditørene i butikkene skal kunne tilby den perfekte skien utfra informasjon om kundens ferdigheter og fysikk, forklarer produksjonssjef Svein Inge Holtesmo.
Dette gir selvfølgelig store utfordringer for produksjonslinjene. – Fleksibilitet er nøkkelen for å lykkes ettersom vi produserer en hel rekke modeller samtidig. Vi jobber stadig med videre automatisering av produksjonen, sier han.
Forskning og utvikling
Forskningsarbeidet til stipendiat Dag Anders Moldestad ved NTNU i Trondheim stod sentralt i et av Madshus sine utviklingsprosjekter. Sammen med professor Sveinung Løset ved Institutt for konstruksjonsteknikk har han utviklet matematiske modeller som uttrykker sammenhengen mellom sålestruktur, spenn og glidegenskaper.
For å lage den optimale strukturen i skisålene tar Madshus utgangspunkt i en teori utviklet av Moldestad. Teorien forklarer hvordan man oppnår lav friksjon mellom ski og snø.
Fuktighet i snøen gjør at det dannes en vannfilm mellom skiene og snøen. Denne vannfilmen hindrer tørrfriksjon og dårlig glid. Man glir, med andre ord, oppå vannfilmen. Men når det er for mye fuktighet i snøen, blir vannflimen for tykk, og da får man sug under skiene. Målet er å skape den optimale tykkelsen på vannfilmen. Da må man benytte en grov struktur på vått føre for å drenere bort vannet, og finere struktur når det er kaldt og tørt.
– Vi samler opplysninger fra våre konkurranseløpere, og bygger opp en database med opplysninger om hvilke ski som passer ulike skifører. Ved å samle inn og systematisere erfaringer på denne måten, vil vi i større grad kunne kvalitetssikre produksjonen og oppnå raskere produktutvikling, sier Bjertnæs.
Nanoteknologi i skisålene
Skisålene til Ole Einar Bjørndalen består av ultrahøymolekylær polyetylen som er det hardeste og glatteste av alle polyetylen-materialene. Materialet har gode mekaniske og termiske egenskaper og lav friksjon mot andre materialer. I den senere tid har Madshus også tatt i bruk nanoteknologi, med karbonpartikler som er så finkornet at ett gram har en overflate på utrolige 300 kvadratmeter, for å gi sålene optimal vannavstøtning.
Madshus har mange bedriftshemmeligheter, men noe røper de likevel til Teknisk Ukeblad.
– Maksbelastningen på skiene, det vil si trykket i frasparket, er forskjellig i klassisk og skøyteteknikk. I klassisk stil er belastningen rundt 140 prosent av utøverens kroppsvekt i frasparket. Ved skøyting er maksbelastningen 200 prosent av kroppsvekta. Slike data er et uunnværlig hjelpemiddel for oss når vi skal utvikle ski, forteller Bjertnæs.
Ingen utflytting
Madshus produserer alle sine avanserte ski på Biri. Det er ikke aktuelt å flytte denne delen av produksjonen ut av landet, slik de har gjort med barneski-produksjonen. Faktisk forventer de at produksjonen av høyteknologiske ski på Biri skal vokse.
– Den kompetansen vi har her på Biri, og nettverket vi har i Norge, er så viktig at utflytting er uaktuelt i overskuelig framtid, sier produksjonssjef Svein Inge Holtesmoe.