De fleste forskere er enige om at økte CO 2-utslipp fører til global oppvarming.
Men det CO 2 gjør med verdenshavene er enda mer farlig, mener anerkjente forskere.
Massedød i havet
Havet tar opp i seg mye mer CO 2 enn det forskerne tidligere har trodd. Og når CO 2 oppløses i vann dannes det kullsyre, noe som gjør vannet surere.
På samme måte som kullsyreholdige leskedrikker skader tannemaljen, vil et surt hav føre til at skalldyrenes kalkholdige skjell og koraller som er beskyttet av kalsiumkarbonat går i oppløsning.
Korallrev forsvinner
Ifølge britiske og danske havforskere kan alle koraller være forsvunnet innen år 2065. Og innen 100 år vil havet være så surt at det virker etsende på skallet til en rekke dyreplankton som utgjør en viktig del i den marine næringskjeden.
I tillegg kan et surere hav påvirke veksten og forplantningsevnen til fisk og plankton.
– Konsekvensene kan bli katastrofale, mener Katherine Richardson Christensen, professor i marin økologi ved Aarhus Universitet. Hun er leder av Galathea3-ekspedisjonen, et stort dansk forskningsprosjekt som undersøker havets rolle i reguleringen av atmosfærens CO 2-innhold og dermed også klodens klimautvikling.
Mangler oversikt
I følge en artikkel i magasinet Science har havet tatt opp rundt 120 milliarder tonn CO 2, rundt halvparten av de menneskeskapte CO2-utslippene siden 1800. Hvis utslippene fortsetter vil PH-verdien i havet synke fra 8,2 til 7,7 innen 100 år. Forskerne har ennå ikke har full oversikt over de effektene et surere hav vil ha på økosystemet.
Carol Turley, forskningssjef ved Plymouth Marine Laboratory, er også svært bekymret for konsekvensene av et surere hav.
– Å unngå ytterligere forsuring av havet er et nytt kraftig argument for å kutte CO 2-utslippene. Surhetsgraden i sjøvann har allerede nådd et nivå så høyt at det er umulig å komme tilbake til en normaltilstand i vår tid, mener Turley.