– Det er et vanvittig uføre regjeringen bringer oss opp i om de ikke snur, sier Lars Haltbrekken til Dagbladet.
Stortinget vedtok at det måtte gjøres en selvstendig vurdering av muligheten for karbonfangst og -lagring (CCS) på Melkøya.
Haltbrekken mener imidlertid at tallgrunnlaget i regjeringens vedtak er en kopi av Equinors vurdering.
– Regjeringen har ikke gjort en egen vurdering av karbonfangst og lagring. De har stolt blindt på Equinor og i realiteten latt Equinor diktere resultatet av vurderingen. Dette er veldig alvorlig, sier Haltbrekken.
Egen vurdering
Regjeringen ga i forrige uke Equinor klarsignal til elektrifisering av gassanlegget på Melkøya utenfor Hammerfest innen 2030.
Equinor har tidligere ment at det blir for dyrt med karbonfangst og -lagring (CCS), men dette er møtt med en rekke kritiske spørsmål om tallgrunnlaget.
Et flertall på Stortinget ba derfor i vår regjeringen om å gjøre en egen vurdering.
Oljedirektoratet ble derfor bedt om å gjøre en tilleggsvurdering av om det ville være en realistisk løsning. De har konkludert med at det muligens kan realiseres fangst og lagring i 2031-2032, skriver E24. Vurderingen er datert 12. mai i år, ti dager etter at direktoratet fikk oppdraget.
– Knapt løftet en finger
Tidligere har også Venstres Ola Elvestuen reagert på innsatsen regjeringen har lagt ned i egen vurdering av CO2-fangst på Melkøya.
– Statsråden har knapt løftet en finger for å følge opp vedtaket om Melkøya, sa han til TU i juni, da det var klart at OD hadde fått oppdraget.
– Minimumet vi kan forvente må være at det skal være en skikkelig, ekstern vurdering, en ny vurdering, av karbonfangst og -lagring på Melkøya. Da må det være eksterne synspunkt som ser på karbonfangst som et reelt alternativ. Det har ikke statsråden gjort, uttalte Elvestuen.
Han var alt i juni tydelig på at han ikke synes en vurdering av Oljedirektoratet oppfyller intensjonen i vedtaket.
SV varsler nå at de vil ta opp saken i Stortinget.
– Dette er en enormt stor sak. Vi har ikke sjans i havet til å nå klimamålene hvis ikke utslippet fra Melkøya kuttes. Vi frykter gasskraftverket blir stående til langt utpå 30-tallet med regjeringens politikk, sier Haltbrekken.