Den foreløpige granskingsrapporten fra Veritas tyder på at en svakhet i konstruksjonen var årsaken til den mislykkede oppskytingen fra Andøya Rakettskytefelt.
– Nå går vi gjennom konstruksjonsprosessen for å gardere oss mot tilsvarende feil i fremtidige oppskytinger. Det gir en trygghet både for oppdragsgivere og de ansatte på skytefeltet, sier administrerende direktør Torstein Rødseth ved Andøya Rakettskytefelt til Norsk Romsenters hjemmesider.
Kort flygetur
Like etter oppskytningen tidlig på morgenen 1. juli flatet raketten ut, nesepartiet begynte å rotere, og kort tid etter delte raketten seg i to.
Nesepartiet og nyttelasten falt ned samlet, mens rakettmotoren fortsatte ferden som en annen del.
Like etter havariet sendte Andøya Rakettskytefelt ut et dykkerteam for å lokalisere vrakrestene. Nesepartiet og nyttelasten ble funnet på 8 meters dyp 2 km utenfor rakettskytefeltet.
Delene var svært deformerte etter sammenstøtet med havoverflaten og sjøbunnen.
De lå samlet slik at dykkerne fikk hentet opp et nesten komplett sett av biter fra rakettens nyttelast.
Dårlig sammenkobling
Den foreløpige rapporten peker på at uhellet skjedde på grunn av at sammenkoblingen mellom rakettmotoren og nyttelasten ble utsatt for så store krefter at den til slutt ble revet over.
Dermed ble nyttelasten delt fra rakettmotoren.
Veritas mener skadene er skjedd i luften, og at raketten falt ned som to separate deler i form av motor og neseparti/nyttelast.
Skadene på nesen og nyttelasten skyldes sammenstøtet med havoverflaten og havbunnen like etter.
Drøyt ett år til neste
HotPay1 var den første raketten i et nytt konsept der Andøya Rakettskytefelt tilbyr forskere å kjøpe ett eller flere «hotellrom» i en rakett. Kostnadene går ned når flere prosjekter er med på samme oppskyting.
Den neste HotPay-raketten er utsatt fra januar til oktober 2007. Dette skyldes både uhellet med HotPay1og at forskerne ønsker mer tid til å bygge ferdig instrumentene som skal på plass i «hotellrommene" ombord.
– Vi tar med oss denne erfaringen. Nå går vi videre og ser fram til oppskytingen av HotPay2 neste år, uttaler Torstein Rødseth ved Andøya Rakettskytefelt til Norsk Romsenter.