SVALBARD

Regjeringsadvokaten kritisk til markedsføring av Svalbard-tomt

I et brev til eierne ber Regjeringsadvokaten om at salgsannonsene fjernes og salgsprosessen av Svalbard-eiendommen innstilles.

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted mener selgerne av Svalbard-tomten gir et uriktig inntrykk av mulighetene for bruk av eiendommen. Her avbildet høsten 2023 i Høyesterett i forbindelse med behandlingen av Acer-søksmålet.
Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted mener selgerne av Svalbard-tomten gir et uriktig inntrykk av mulighetene for bruk av eiendommen. Her avbildet høsten 2023 i Høyesterett i forbindelse med behandlingen av Acer-søksmålet. Foto: Frederik Ringnes
16. mai 2024 - 08:39

Det skriver Aftenposten som har fått innsyn i et brev Regjeringsadvokaten har sendt advokaten til eierselskapet av det gigantiske landområdet på Svalbard.

Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted ber der om at salgsprosessen innstilles og at annonsene umiddelbart fjernes, skriver Aftenposten.

Av brevet fremgår det at han mener selgerne skaper et uriktig inntrykk av at eiendommen kan selges uten noen rettslige hindringer, og at området kan utvikles på forskjellige måter, blant annet ved å sette opp satellittstasjoner eller anlegge havn. «Som dere vel vet, er dette ikke riktig, og det inntrykket som søkes skapt er klart misvisende, både overfor mulige interessenter og overfor allmennheten» heter det i brevet Aftenposten har fått innsyn i.

Staten var i forhandlinger

Også næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) har reagert. Tirsdag sa hun at Akteiselskapet Kulspids ikke har mulighet til å selge tomta uten samtykke fra norske myndigheter. Myrseth mener en heftelse fra 1919 begrenser eierselskapet til å overlate rettighetene til tomta til andre.

Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap). <i>Foto:   Tore Stensvold</i>
Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap). Foto:   Tore Stensvold

Det har tidligere vært forhandlinger mellom staten og Kulspids om kjøp av tomten, men ifølge næringsministeren hadde selgerne urealistiske forventninger til pris. Eierselskapet ber nå om i overkant av 320 millioner euro for eiendommen, mer enn 3,5 milliarder kroner.

God timing for salg

Flere politikere har gått ut mot salget etter at advokat, Per Kyllingstad, fredag sa til Børsen at Kina var en mulig kjøper.

– Kina er en kjøper her, absolutt, det vet vi. Kina har interessert seg veldig i Arktis og ønsker å ta posisjoner. Så de er en svært nærliggende og reell kjøper. De er også tilknyttet Svalbard-traktaten.

Advokaten representerer eierselskapet i salget. Kyllingstad fortalte at de mener timingen er god med tanke på både geopolitiske forhold, økt fokus på Arktis, klimaendringer og situasjonen i Europa.

Til den amerikanske nyhetstjenesten Bloomberg sa advokaten at kjøperne får mulighet til å etablere et strategisk fotfeste i regionen.

En av den nyutnevnte næringsministeren Cecilie Myrseths oppgaver er å sikre Norge en større rolle i EUs romfartsprogrammer.
Les også

Vil lokke EU til Andøya

Tagget verdens rikeste

 

Det har ikke tidligere vært offentlig kjent hvem som står bak eierselskapet til den 60.000 mål store tomten i Søre Fagerfjord på Svalbard, annet enn at en russisk kvinne med norsk statsborgerskap som er bosatt i Latvia er blant majoritetsaksjonærene.

Torsdag navngir Aftenposten flere av eierne, blant dem deleier Birgit Marie Liodden som mener salget har fått ufortjent mye negativ oppmerksomhet. Det skriver Liodden på sin Linkedin-profil, ifølge Aftenposten. Liodden har tidligere vært direktør for shippingmessen Nor-Shipping og driver i dag The Ocean Opportunity Lab, og er i tillegg styreleder i Elbåtforeningen.

Birgit Marie Liodden (t.h) eier rundt fem prosent av aksjene i selskapet som eier den omtalte Svalbard-tomta. Her på båttur med Espen Barth Eide (Ap) og daglig leder Christer Ervik i Kruser (t.v.) i juli 2020. <i>Foto:  Trond Reidar Teigen</i>
Birgit Marie Liodden (t.h) eier rundt fem prosent av aksjene i selskapet som eier den omtalte Svalbard-tomta. Her på båttur med Espen Barth Eide (Ap) og daglig leder Christer Ervik i Kruser (t.v.) i juli 2020. Foto:  Trond Reidar Teigen

Hun skriver på Linkedin at hun helst ser at en engasjert filantrop kan ta vare på det «sårbare landet». I innlegget har hun tagget en rekke kjente milliardærer og deres miljøorganisasjoner, blant annet Bill and Melinda Gates Foundation, Jeff Bezos Earth Fund, Johan H. Andresen, prins Albert av Monaco, og en rekke miljøorganisasjoner, skriver Aftenposten.

Det fremgår av innlegget at hun er kritisk til regjeringens forvaltning av havet, og viser blant annet til press for å åpne dyphavet i Arktis for gruvedrift.

Liodden eier fem prosent av aksjene i Aktieselskabet Kulspids, mens Lioudmila og Arnt Årnes er majoritetsieiere med rundt 60 prosent eierandel, ifølge Aftenposten.

En av disse vinner årets Norwegian Tech Award: Corvus (øverst t.v.), Hydrovolt, Zeabuz, Hycast (nederst t.v.), ZEG Power og Aker Carbon Capture.
Les også

Stem på din favoritt til teknologipris

Markedsføres internasjonalt

Det er det internasjonale meglerfirmaet Knight Frank som markedsfører eiendommen i internasjonale medier. 

– Vi snakker for tiden med en samling av ultrarike personer fra hele verden som alle har en lidenskap for bevaring og filantropi, fortalte Will Matthews fra Knight Frank til Euronews.

Theresa Ose under den gamle taubanesentralen til kullkraftverket som ble lagt ned i fjor sommer. Nå skal Ose lede arbeidet med å etablere fornybar energiproduksjon i Longyearbyen. Taubanesentralen er vernet og må vedlikeholdes for ikke å falle sammen
Les også

Skal finne nytt energisystem for Longyearbyen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.