Både Sverige og Finland har forbud mot å eksportere denne østersjøfisken.
Dessuten har de fått dispensasjon fra grenseverdiene på 4 nanogram pr kilo fersk fisk for å kunne spise den selv.
Fisken kan inneholde opp til 23 nanogram pr kilo, og nesten 8 nanogram pr kilo i snitt. Halveringstiden for dioksin i slammet fra Østersjøen er mellom 20 og 275 år.
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Du har garantert produktene deres hjemme. Her er hemmeligheten bak smidige produksjonsprosesser
Grunnen til de høye dioksinverdiene er utslipp av klorholdig materiale fra papirfabrikkene i 1970 og-80 årene, skriver danske Ingeniøren.
Svenskene og finnene har nå byttet ut de klorholdige blekemidlene med andre stoffer som ikke kan danne dioksin.
Tre russiske fabrikker i Kaliningradområdet benytter fortsatt klor som blekemiddel.
(lh)