INDUSTRI

Svenskene ble hjemme

Statssekretær i nærings- og handelsdepartementet, Øyvind Slåke (til venstre), Kongsberg D & As konsernsjef  Walter Qvam (bak), forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og Kongsberg-ordfører Vidar Lande (begge Ap) under åpningen av den nye komposittfabrikken på Kongsberg.
Statssekretær i nærings- og handelsdepartementet, Øyvind Slåke (til venstre), Kongsberg D & As konsernsjef Walter Qvam (bak), forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og Kongsberg-ordfører Vidar Lande (begge Ap) under åpningen av den nye komposittfabrikken på Kongsberg. Bilde: Scanpix
Trond Gram
21. nov. 2008 - 14:52

Dagen etter regjeringen kunngjorde Norges valg av Forsvarets framtidige kampfly, var det duket for formell åpning av det nye fabrikkbygget for jagerflydeler på Kongsberg.

Les også: "Norge moser Gripen"

Til tross for at både vinneren og taperen av flykampen har produksjonsavtaler ved det nye anlegget - og begge var invitert til åpningen - var ingen SAAB-representanter å se.



Festtaler

Fraværet la tilsynelatende ingen demper på stemningen, der både hornmusikk og konferansier Frode Alnæs bidro til å sette standarden før de kommende festtalene.

– Dette er en viktig hendelse for regionen, norsk forsvarsindustri og det norske forsvaret. Det er veldig viktig for Forsvaret å ha en kompetent og moderne forsvarsindustri som teknologisk partner, sa forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

– Denne fabrikken er et viktig skritt for norsk industriutvikling av kompositter, sa konserndirektør Walter Qvam under åpningen.



Nytt nivå

Han påpekte at det i seg selv ikke er nytt, med produksjon til både Pingvin-missiler og Eurofighter på porteføljen fra før.

– Men denne fabrikken bringer oss til et helt nytt nivå. Det er et høyt nivå på automasjonen, som tillater oss å produsere store komponenter meget effektivt, sa Qvam.



Kjempeinvestering

Kongsberg defense & Aerospace har investert 900 millioner kroner i fabrikken.

I bakgrunnen har det ligget en statlig garanti for 500 millioner fra staten dersom flykjøpet ikke skulle bli gjennomført.

Produksjonen skal være rettet mot olje, fly- og forsvarsindustrien.



Avgjørende avtaler

Kongsberg-ordfører Vidar Lande (Ap) sier at Kongsberg-samfunnet er bygget opp rundt industri og at industri er bygget på gjenkjøp. Han mener F-16 er et godt eksempel på det.

– Det er min mening at Norge må ha bindende gjenkjøpsavtaler med Lockheed Martin, sa Lande.

Les også: JSF-valget: – Grunn til bekymring

Heller ikke regjeringen regner seg ferdig med den industrielle biten av avtalen.

– Vår industrielle deltakelse er fortsatt ikke på det nivået vi vil ha det. det er fortsatt rom for forbedringer, sa statssekretær Øyvind Slåke i Nærings- og handelsdepartementet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.