Som i Norge er det heller ikke i Sverige noen selvfølge for regjeringen å få gjennom sakene sine i nasjonalforsamlingen.
I mars i år ble energiminister Tord Lien (Frp) og hans svenske kollega, sosialdemokraten Ibrahim Baylan, enige om å øke ambisjonen for det svensk-norske elsertifikatmarkedet fra 26,4 til 28,4 TWh.
Den svenske motytelsen var at de skulle fjerne en omstridt skattefordel som gjør at svenske vindkraftkommuner slipper unna elavgift for tilsvarende den mengden vindkraft de bygger. Regelverket gjør at ellers like elsertifikatprosjekter havner i Sverige og ikke i Norge, siden norske vindkraftkommuner ikke har tilsvarende skattefordeler.
Les om forslagene til endring av nettleien: Vil endre nettleien: Dyrere å bruke mye strøm på én gang
Stoppet i Riksdagen
Regelendringen skulle etter planen tre i kraft 1. juli 2016. Men nå får ikke den svenske regjeringen saken gjennom i Riksdagen.
Da saken ble behandlet i et komitémøte i den svenske nasjonalforsamlingen, nektet nemlig Centerpartiet å godta avtalen, fordi de ikke ønsker økt skattlegging av fornybar energi.
Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna, har også avvist forslaget. Dermed ligger ikke den svenske regjeringen an til å få flertall for saken i Riksdagen.
Les også: Norsk selskap gjorde det «umulige» mulig. Nå har de fått pris
Norsk vannkraft taper
Selv om svenske strømkunder skal ta hele regningen for utvidelsen av sertifikatmarkedet, taper norske kraftprodusenter på det. Mer kraft inn i markedet, vil nemlig senke prisene for alle eksisterende kraftverk med 0,8 øre/kWh i 2020 sammenlignet med om de ekstra 2 terawattimene ikke ble bygget, ifølge en beregning fra svenske Energimyndigheten. Fram mot 2030 vil effekten avta til 0,2 øre/kWh.
Energi Norge har anslått at tapet for eksisterende norsk kraftproduksjon bare i 2020 vil beløpe seg til om lag en milliard kroner.
På spørsmål fra Teknisk Ukeblad om Norge vil gå med på at elsertifikatambisjonen økes uten at svenskene fjerner smutthullet, gir departementet følgende svar, via sin presseavdeling:
«Departementet ønsker ikke å spekulere i dette, men avventer den svenske Riksdagens behandling av saken.»
Les også: Her lager de diesel av CO2 og vann. Slik gjør de det
– Populisme
Spesialrådgiver Andreas Thon Aasheim i Norsk vindkraftforening (Norwea) mener svenskene enten må godkjenne hele avtalen, eller ikke få gjennomført noen del av den.
– Vi forstår at man fra svensk hold vil ha en ambisjonsøkning på 2 TWh. Men veien dit går kun gjennom å tette smutthullet. Hvis ikke faller avtalen, sier Aasheim til Teknisk Ukeblad.
Han har forståelse for at Olje- og energidepartementet ikke ønsker å blande seg inn i svensk partipolitikk.
– Men vi håper departementet deler vår oppfatning av at avtalen mellom våre to land er såpass viktig for samarbeidet om utbyggingen av fornybar energi at den ikke bør bli gjenstand for politisk populisme. Derfor kunne vi ønsket oss en avklaring fra departementet på om man deler vår forståelse, sier Aasheim.
Hva som skjer videre med saken i Riksdagen er uvisst. Centerpartiet mener regjeringen må reforhandle avtalen med Norge, mens Moderaterna, Folklpartiet og Kristdemokraterna mener Riksdagens energikommité bør se nærmere på saken, og at saken ikke haster, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.
Les også: Japanerne skriker etter ren energi - nå vil de hente den fra Finnmark