OLJE OG GASS

Sverdrup-eierne krangler om fordeling - én prosent kan gi milliarder i inntekt

Alt om fordelingen.

Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
Ina AndersenIna AndersenJournalist
11. feb. 2015 - 06:00

– Diskusjonen rundt fordelingen av verdiene i Johan Sverdrup kommer til å holde på til siste minutt, kommenterer analytiker i Carnegie, Kjetil i Bakken, i en epost til sine kunder denne uken.

Som kjent har fortsatt ikke partnerne i den gigantiske oljeutbyggingen i Nordsjøen kommet til enighet, selv om alt må være på plass innen fredag, da utbyggingsplanen for Sverdrup skal leveres til norske myndigheter.

Les også: Sverdrup blir 8 ganger så tung som Gudrun og får flere senger enn Stavangers største hotell

Ressursene i hver lisens

Kranglingen mellom partnerne går i korte trekk ut på hvem av selskapene som har krav på hvor mye av det totale feltet. Denne prosessen kalles unitisering og foregår når et felt strekker seg over flere lisenser der eierskapene i lisensene er forskjellige (se bildet øverst i artikkelen).

Teknisk Ukeblad har hentet inn tall fra analytikere som har finregnet på fordelingen.

Analytiker Henrik Madsen i Arctic Securities sier til Teknisk Ukeblad at det er en rekke ting som må tas hensyn til når man regner ut en slik fordeling. Først og fremst må man finne ut hvor mye av ressursene som ligger i hver av lisensene.

Arctic Securities har tatt utgangspunkt i at det ligger 2,350 milliarder fat oljeekvivalenter i hele Sverdrup-feltet. Dette er fordelt med 1,03 milliarder fat i PL 501, 1,260 milliarder fat i PL 265 og 60 millioner fat i PL 502 (se figur under).

Kjersti Magnussen/Kilde: Arctic Securities
 

Med utgangspunkt kun i volumestimatene vil fordelingen bli slik:

Kjersti Magnussen/Kilde: Arctic Securities
 

Les også: Da Yme allerede var tre år forsinket, manglet over tre MILLIONER timers jobb

Lundin og Maersk får mindre

Men regnestykket er ikke så enkelt. Det har også noe å si hvordan verdijusteringen på feltet blir, når man tar med i beregningen hvilke lisenser som har de mest tilgjengelige og billigste fatene med olje.

– Man må vurdere hvor mye vekt man legger på verdijustering av forskjellen på lisens 265 og lisens 501. Det er såpass mye debatt på dette at det kommer til å bli en justering. Men det er vanskelig å si hvor mye det blir, sier Madsen.

– Til slutt er dette en forhandlingssak mellom partnerne og alt kommer an på hvem som står sterkest, sier han.

Les også: Her står Goliat-plattformen på verdens største løfteskip

Produksjonskostnad spiller inn

Madsen sier at de i sine tall har allokert noen volumer fra lisens 501 til lisens 265, med bakgrunn i at 265-volumene er mer lønnsomme og har en høyere nåverdi per fat enn hva 501-volumene har.

– Slik vi ser det er det enklere og billigere å få ut ressursene fra 265 da det er mindre geografisk utstrekning. Det betyr igjen at det krever en enklere og mindre omfattende utbygging for 265, sier han.

Han forklarer videre at deres beregninger da blir som fremstilt her i følgende illustrasjon:

Kjersti Magnussen/Kilde: Arctic Securities
 

– Lundin får altså en prosent mindre enn om fordelingen kun skulle vært volumbasert. Også Maersk får mindre, mens Petoro og Det norske kommer bedre ut av det, sier han.

Les også: Slik kan de FÅ penger for å overta et helt oljeselskap

Én prosent: 1,58 milliarder

Kjetil Bakken i Carnegie har kommet frem til noe andre tall enn Arctic Securities. Etter unitiseringen mener Bakken at fordelingen kommer til å bli følgende:

Statoil: 40,1 prosent, Lundin: 22,6 prosent, Det norske: 11,5 prosent, Maersk: 8,5 prosent, Petoro 17,3 prosent.

Bakken sier videre til Teknisk Ukeblad at de har regnet ut hva hver prosent av Johan Sverdrup er verdt i kroner og øre for selskapene.

– 100 prosent av Sverdrup er verdt 158 milliarder kroner. Dette er nåverdien etter skatt, sier han.

Dette betyr at hver prosent av Sverdrup har en verdi på 1,58 milliarder kroner.

Kjersti Magnussen/Kilde: Carnegie
 

Les også: Det kan ta 15 rigger 40 år å plugge alle brønnene på sokkelen

Må bli ferdige til fredag

Selv om ikke forhandlingene er ferdige ennå, mener de fleste at dette vil være i boks innen fredag.

– Det har skjedd før at man har forhandlet til siste stund, men jeg hadde blitt overrasket og betydelig skuffet om de ikke greide å komme til enighet innen fredag, sier Henrik Madsen i Arctic Securities.

– Det er selvfølgelig mye verdier det er snakk om, om man får en prosent mer eller mindre for det totale feltet. Men det er også ganske store verdier om man må utsette prosjektet i ett år.

Også olje- og energiminister Tord Lien er tydelig på at partnerne må ha kommet til en enighet innen ukeslutt.

– Partnerne har tidligere sagt at dette skal de være i mål med til fredag, og det forholder jeg meg til. Jeg har full tillit til at selskapene vil klare det, og jeg har også vært tydelig på det overfor de samme selskapene, sier han.

– Hva om de ikke blir enige til fredag?

– Det blir ren spekulasjon. Jeg forholder meg til at selskapene klarer å levere på det de har sagt de skal levere på. Så er det greit å minne om at både Stortinget og regjeringen har strukket seg veldig langt for det som er en sen innlevering av en så stor PUD, som man alle er avhengig av at er ferdigbehandlet i Stortinget før sommeren, forklarer Lien til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Her skal det tas ut 42.000 liter olje i minuttet

Sverdrup: 51.000 årsverk, 1350 milliarder kroner og 516.000 fat om dagen

Hevder oljeprisen nesten må dobles for at Goliat skal gå i null  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.