Det største oljefunnet i nyere norsk historie fortsetter å være en pengemaskin og allerede denne uken er det nedbetalt, etter 16 måneders drift.
Johan Sverdrup-feltet startet produksjonen i oktober 2019. Da Erna Solberg reiste ut for å åpne feltet i januar 2020 påpekte hun at man regnet med at hele investeringen på 83 milliarder var nedbetalt etter 12 måneder – rundt oktober 2020. Prognosen var basert på en oljepris på 65 dollar fatet.
Oljepriskollapsen etter korona forsinket nedbetalingen med drøye tre måneder, skriver E24.
Nyheten ble gjort kjent under kvartalspresentasjonen til Equinor onsdag.
– Johan Sverdrup fase 1 vil bli nedbetalt etter skatt – denne uken. Det er 16 måneder etter oppstart, sa Equinors nye konsernsjef Anders Opedal under kvartalspresentasjonen.
2,7 mrd. fat olje
Gigantfeltet fra 2010 skal etter planen være i produksjon i mange tiår og feltet er beregnet å gi rundt 1.400 milliarder kroner i inntekter, hvorav 900 milliarder ender som inntekter til staten og fellesskapet.
Med dagens produksjon på drøye 500.000 fat per dag og en oljepris på 60 dollar fatet er inntektene på 253 millioner kroner dagen. Feltet inneholder trolig 2,7 milliarder fat olje, som gjør det til det femte største oljefunnet i Norge.
SV og MDG var de eneste partiene som sa nei til utbyggingen av Sverdrup-feltet da saken ble behandlet av Stortinget i 2015.
Produserer raskere
Tidligere i år kom dessuten nyheten om at Equinor vil øke produksjonskapasiteten på feltet nok en gang midtveis i 2021.
Nå mener selskapet at feltet vil kunne produsere 535.000 fat olje om dagen, ved hjelp av vanninjeksjon. Dermed vil Johan Sverdrup kunne produsere 95.000 fat mer hver eneste dag, enn det som ble lagt til grunn da feltet startet opp i oktober 2019.
– Det skaper ekstra verdier tidligere enn beregnet, sa talsperson i Equinor, Morten Eek, til Teknisk Ukeblad.
Johan Sverdrup er et stort felt, som skal produsere helt frem til 2070. Likevel er det slik at to tredeler av oljen vil være produsert i løpet av de første 10 årene, frem mot 2030.
Ble møtt med sterk kritikk: Nå har nok en Kina-rigg fått arbeidstillatelse på norsk sokkel