MENINGER

– Sverdrup må bygges på en slik måte at norske leverandører er konkurransedyktige

Det er nedslående å se hvor passive regjeringen er, skriver Aps Terje Aasland.

Arbeiderpartiet har en forventning om at gigantprosjektet Johan Sverdrup bygges ut på en slik måte at norske leverandører er konkurransedyktige. Her Aker Solutions' Sverdrup-modell på oljemessen ONS.
Arbeiderpartiet har en forventning om at gigantprosjektet Johan Sverdrup bygges ut på en slik måte at norske leverandører er konkurransedyktige. Her Aker Solutions' Sverdrup-modell på oljemessen ONS. Bilde: Peder Qvale
5. des. 2014 - 10:44
  • Av Terje Aasland, energi- og miljøpolitisk talsperson for Arbeiderpartiet

«Fallet i etterspørselen fra petroleumsvirksomheten rammer spesielt leverandørnæringer som verfts- og verkstedindustrien samt tjenester i tilknytning til utvinning (boring og ingeniørtjenester), men også mer tradisjonelle fastlandsnæringer som bank og forsikring og andre markedsrettede tjenester. Dette fører til at sysselsettingen blir lavere enn den ellers hadde vært. Dårligere lønnsomhet og lavere lønninger i oljevirksomheten kombinert med et svakere arbeidsmarked trekker reallønnsveksten ned. Dermed avtar husholdningenes inntektsvekst, slik at konsumet faller.» SSB, 4.12.2014

Fallende priser

I går presenterte SSB nye beregninger for utviklingen i norsk økonomi. I Norge jobber rundt 250.000 personer direkte eller indirekte knyttet til petroleumsvirksomheten.

Det er ikke en snev av tvil om at globale utviklingstrekk i energisektoren og energipolitikken angår Norge og politikkutformingen i Norge. Vi ser konsekvensene i dag av at norske oljeselskaper kutter, skyver på og reduserer investeringer.

I den kommende tiden vil vi også begynne å se konsekvensene av liknende adferd hos de internasjonale selskapene.

I dag skal Stortinget vedta budsjettet til Olje- og energidepartementet. Det gjør vi i en tid hvor mange i Norge er usikre på den videre utviklingen og usikre på jobbene sine. Fallende oljepriser er krevende for Norge.

Les også: Trodde du oljeprisen var lav nå? Hør hva disse ringrevene har å si

Ansvar KRONIKKFORFATTEREN: Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsmann Terje Aasland.
Ansvar KRONIKKFORFATTEREN: Arbeiderpartiets energi- og miljøpolitiske talsmann Terje Aasland.

Ansvar

Gjennom pensjonsfondet er vi sikret mot at kortsiktige svingninger i pris rammer de årlige budsjettene, men leverandørindustrien og andre næringer som lever av etterspørselen fra olje- og gasselskapene er direkte eksponert.

Som politikere kan vi ikke overstyre markedene, og bør ikke holde oppe ulønnsomme prosjekter. Likefult har vi et ansvar for å ta utfordringene på alvor. Problemer forsvinner ikke bare fordi en ikke har en fullgod løsning.

Vi er klare på at vi ikke har alle løsningene, men vi vil lytte til næringene og forsøke å finne tiltak som kan bidra til å avhjelpe den situasjonen vi er inne i nå.

Utviklingen i leverandørindustrien de siste 40 årene har vært fenomenal. Vi har gått fra en situasjon hvor Norge måtte importere mesteparten av kompetansen vi trenge i oljenæringen, til en situasjon hvor vi i dag er ledende innenfor sektoren.

Sverdrup

I dag er oljeservice vår nest største eksportnæring etter olje og gass. Bedriftene er eksponert både på hjemmemarkedet og ute.

Johan Sverdrup er den neste store utbyggingen på norsk sokkel, og med dagens oljepris er ser vi at flere av de øvrige utbyggingene skyves på. Det er ikke myndighetene som deler ut kontrakter til Sverdrup.

Men i alle fall fra Arbeiderpartiet har vi en klar forventning om at utbyggingen av Sverdrup gjøres på en slik måte, gjennom kontraktsformer og anbudsinnretting, at norske leverandører er konkurransedyktige.

Erfaringene tilsier at kontraktene som går til asiatiske verft ofte er plaget både av kostnadsoverskridelser og utsettelser. Nå senest i går så vi at byggingen av Aasta Hansteen lider under mangel på sveisere ved det koreanske verftet.

Derfor er det grunn til å forvente at selskapene og myndighetene forholder seg til et helhetlig kostnadsbilde når de nå går inn i disse diskusjonene.

Les også: Analytiker: Nye Yme kan gå i balanse på 35 dollar fatet

Kompetanse

I Arbeiderpartiets alternative budsjett som diskuteres i dag retter vi søkelyset på utviklingen i leverandørindustrien. Vi foreslår at regjeringen nå gjennomgår situasjonen for norsk leverandørindustri.

Et hovedmål med dette er å belyse hvordan den industrielle kompetansen i sektoren kan videreutvikles med utgangspunkt i aktiviteten på sokkelen, og ikke minst hvordan kompetansen kan bidra i andre sektorer.

Vi må også sikre at vi har kapasitet og kompetanse når det igjen skal investeres i vedlikehold og modifikasjon.

Jeg må si jeg er overrasket over at regjeringspartiene ikke stiller seg bak et slikt forslag. Det kan ikke være noe annet enn en selvfølge at vi i en slik tid tar grep for å kartlegge den kompetansen Norge har.

Historien viser at innovasjon og næringsutvikling ofte kommer på grunnlag av eksisterende styrker. Slik store deler av offshoreservicenæringen kom på grunnlag av eksisterende maritim kompetanse.

Passiv

Norsk leverandørindustri er inne i en krevende periode. Dersom vi skal klare å navigere i det landskapet vi er i nå må politikken ta utviklingen i energimarkedene på alvor.

Tilsynelatende er det stor enighet i Norge om at offshorenæringen er en strategisk viktig næring, som vi må bygge videre på. Derfor er det nedslående å se hvor passive regjeringen er i møte med denne situasjonen.

De setter sin lit til at markedet vil løse problemene, og at de som nå mister jobben vil komme raskt over i nytt arbeid. Det virker som en for lettbent holdning.

Les også:

Denne gigantplattformen tåler jordskjelv, 44 minus og 18 meter bølger

Mens de ansatte må kjøpe notatblokker på Clas Ohlson, har Statoil tennisfest med Elton John

Rosneft vender ryggen til norsk oljeservice  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.