Sveriges regjering har godkjent en plan om sluttlagring av reaktorbrensel i et stort underjordisk lager nord for Stockholm. Det blir et av de første i verden.
Det bekreftet miljøvernminister Annika Strandhäll på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.
– Sveriges regjering har i dag fattet en helt historisk og unik avgjørelse som gjør det trygt å gå videre med sluttforvaring, sa hun.
Planen innebærer at det bygges et enormt anlegg 500 meter ned i grunnfjellet ved Forsmark, nord for Stockholm. Der skal det være plass til å lagre totalt 12.000 tonn reaktorbrensel i 6000 kobberkapsler. Anlegget haster – det finnes et såkalt mellomlager i Oskarshamn nord for Kalmar, men det er snart fullt.
Betent sak
Saken har vært svært betent i Sverige helt siden 1986 fordi det er uenighet i forskermiljøet om hvorvidt lageret vil fungere slik det skal i hele 100.000 år, som er så lenge det tar før brenselet er ufarlig.
Miljöpartiet, som forlot regjeringen i november, mener regjeringen burde ha ventet med avgjørelsen. Tidligere miljøvernminister Per Bolund mener at det trengs ytterligere studier.
Vil ha garanti om flere midler
I tillegg kommer spørsmål om kostnadene. Kjernekraftnæringen mener det dreier seg om drøyt 18 milliarder norske kroner. Det svenske finanstilsynet Riksgälden vil derimot at næringen skal stille garantier for opptil 38 milliarder og øke kostnadsanslaget.
Det svenske sluttlagringsanlegget blir et av de første i verden, sammen med et lignende anlegg i Finland. Prosjektet må fortsatt godkjennes av en miljødomstol.
Andre land, deriblant Frankrike, benytter seg av såkalt reprosessering av avfallet – i praksis en form for gjenvinning av reaktorbrenselet, slik at det kan brukes på ny. Det fører likevel til at det gjenstår en del svært radioaktivt avfall som må sluttlagres.
Stor drone observert over svensk atomkraftverk