Ifølge forskerne ved IVL Svenska Miljöinstitutet kan de kraftig reduserte utslippene, fra 52 millioner tonn i 2007 til mellom 5 og 10 millioner tonn i 2050, gjennomføres med like stor industriproduksjon og med samme levestandard som i dag.
Fremtidsvisjoner
Forskernes framtidsscenario tar utgangspunkt i at vindkraft er mye mer utbygd enn i dag, og at alle personbiler er elhybrider med biodrivstoff som hjelpebrensel. I tillegg må halvparten av godstransportene flyttes over til tog, mens resten kjøres av vogntog som går på biodrivstoff og biogass.
Forskerne går også ut i fra at olje og direkte elektrisk oppvarming av boliger erstattes med fjernvarme, biobrensel og varmepumper.
Avvikle atomkraft
Men for å nå målet om 90 prosent mindre utslipp av klimagasser innen 2050, kreves det ifølge forskerne en kraftig økning i bruk av biobrensel, inkludert avfall.
Dersom atomkraften avvikles helt, kreves det også at produksjonen av biobrensel mer enn fordobles, fra 120 terrawattimer (TWh) til 270 TWh per år.
Det vil føre til konsekvenser for miljøet, forandre landskapet og innebære store krav om et høyrasjonelt skog- og jordbruk, skriver forskerne i sin rapport.
Systemforandringer
– Vårt scenario er ett av flere mulige, og selvfølgelig ingen prognose. Vi viser at det er fullt mulig å avvikle fossilt brensel for å motvirke klimaendringer, noe mange ser på som en avleggs utopi, sier en av forfatterne av rapporten, klimaforskeren Lars Zetterberg.
Forskerne understreker at scenarioet forutsetter store teknikk- og systemforandringer som berører en rekke samfunnssektorer. De påpeker samtidig at 40 år ikke er lang tid for en klimaomstilling av det svenske samfunnet. (©NTB)