Regjeringen gir klarsignal til å legge gassrørledningen Nord Stream 2 gjennom svensk økonomisk sone i Østersjøen.
Til tross for at regjeringen i utgangspunktet er kritisk til prosjektet, kan de ikke si nei, ifølge næringsminister Mikael Damberg. Sverige vil imidlertid stille en rekke krav til selskapet.
Dambergs skepsis er blant annet begrunnet i Ukrainas utsatte situasjon. Landet risikerer å stå uten gasstilførsel hvis landet omgås som transittland mellom Russland og Europa for øvrig.
– Det er en risiko for at energileveransene skal bli tatt i bruk som politisk pressmiddel, sier Damberg, som imidlertid påpeker at Sverige i tråd med internasjonale rettsregler ikke kan si nei til gassrørledningene.
Gazprom og andre står bak
Det er det statlige russiske gasselskapet Gazprom og en rekke europeiske energiselskaper som står bak Nord Stream 2. Langs traseen der den nye rørledningen skal ligge, ligger fra før gassrørledningen Nord Stream 1.
Tidligere har blant annet Finland og Tyskland gitt grønt lys til bygging og drift av Nord Stream 2 i sine økonomiske soner. Danskene er imidlertid ennå i tenkeboksen. I Danmark er det snakk om å legge rørledningen gjennom dansk territorium, ikke bare gjennom den økonomiske sonen.
– Det er rettslig sett en helt annen situasjon, sier Damberg.