Moelv: Produksjonen er strømlinjet og datastyrt, på sentrale punkter er den automatisert.
Dyra kommer inn til slaktefjøset der de oppstalles. Det er viktig å unngå stress for dyra, både av dyreetiske og biologisk/økonomiske årsaker.
- Respekt for dyra er viktig fra A til Å, sier teknisk sjef Ola T. Dahl. - Bedøving og slakting foregår i henhold til regelverket. Helt til slaktet er veid, er det bondens eiendom. Oppgjøret skjer på basis av innveid slakt etter fjerning av innvoller osv. Slaktet registreres i dataanlegget og er sporbart.
Svært strengt
Gilde Hed-Opp, som er en bedrift i konsernet Gilde Norsk Kjøtt, produserer karbonader, bacon og andre salte/røkte og marinerte varer for hele konsernet, samt deiger, farser og andre kjøttvarer som biff og koteletter til eget område. Det sier seg selv at hygiene og kontroll står øverst på listen. Veterinærmyndighetene har over 30 ansatte på plass her,.
Det svært viktig at klimaet i anlegget - som er på 36.000 kvadratmeter - blir nitid kontrollert. Like viktig er det at transportbånd og arbeidsprosesser går uten avbrudd. Av den grunn har selskapet en driftskontrakt med YIT. YIT har elektrikere på plass i huset på fast avtale.
Tåler ikke stans
- Vi er avhengig av at utstyret går hele skiftet gjennom, sier Dahl. - Alt skjer jo med elektrisk kraft og er bygget for å tåle jobbingen i vårt indre miljø. Med store mengder vann og kjemikalier som betydelige innsatsmidler i produksjonen, er utstyret svært utsatt for store påkjenninger. Uten fast avtale med en tjenesteleverandør som tar hele ansvaret, kunne vi ikke ha drevet et så stort anlegg i et så høyt tempo, sier han. Forebyggende arbeid er alfa og omega i en slik bedrift. YITs folk skal være føre var. Det er for sent å rykke ut når linja står. Linja skal ikke stå!
Anlegget på Rudshøgda modifiseres nå for å ta i mot oppgaver fra andre anlegg tilknyttet Gilde Norsk Kjøtt. For eksempel skal produksjonen av biff i sin helhet flyttes dit.
Bred automatisering
Mye i slakteriet er automatisert, for eksempel skjer klassifisering av småfe ved hjelp av video/bildeanalyse. HedOpp er det eneste i sitt slag som har tatt i bruk systemet. De driver også med robotisert merking av slaktegris (ovalt EFTA-merke). Her er det klargjort for sporbarhetsmerking av hver del på grisen i tillegg. Roboten på Rudshøgda er en av to slike i Norge.
Hed-Opp tar automatisk fettanalyse på råstoff for produksjon av kjøttdeig og farseprodukter. Røntgenteknologi benyttes i en produktstrøm som pumpes forbi analysepunktet. Dette gir 100 prosent kontroll av råstoffet og en nøyaktighet bedre enn +/- 0,5 prosent fett. Utstyret tar samtidig alle fremmedlegemer og er det eneste av denne type i Norge.
I foredlingsanlegget står to automatiske pakkelinjer med maskinell ilegging av produkter, 400 g og 800 g fastvekt for ferske kjøttkaker og karbonader. Videre har de to skjære- og pakkelinjer med automatisk ilegging av produkter 200 g fastvekt for bacon.
Effektivt automat-vakuum
Hed-Opp har også et effektivt system for sentralvakuum. Det brukes til pakkemaskinene. Anlegget består av ni vakuumpumper fordelt på tre ulike rørnett: Undertrykk, grovvakuum og finvakuum. På finvakuum har de seks pumper som er parallellkoblet og som styres etter forbruk fra en helautomatisk sentral. Anlegget er ifølge Dahl utviklet av Busch-Vacuumteknikk og har gitt fabrikken en energisparing på ca 30 prosent i forhold til frittstående pumper.