Svindel med aluminiums-sertifikater er hovedårsaken til at NASAs Taurus XL-bårne satellitter styrtet i havet i stedet for å gå i bane rundt Jorden i 2009 og 2011. Feilen har kostet 700 millioner dollar.
Det var massiv svindel med sertifikater og tester av aluminium som var årsaken til at NASA forgjeves forsøkte å sende opp satellittene OCO og Glory i henholdsvis 2009 og 2011. Det viser nye NASA-resultater, etter årelange tekniske undersøkelser av de to mislykkede oppskytingene.
Aluminiumsprodusenten Sapa Profiles, som i dag eies av Norsk Hydro, er ansvarlig for de milliard-dyre satellitt-feilene. Bedriften har angivelig svindlet med sertifikater i over 19 år.
- Fra arkivet: Sapa har jukset med testresultater helt siden 1996
Feilen oppsto da nesekappen rundt satellitten skulle bli sprengt bort etter oppskytning. Nesekappens to halvdeler skulle ha skilt seg fra hverandre slik at satellitten kunne bli sendt ut i den korrekte banen, men det skjedde ikke.
En rekke elektriske impulser skulle ha antent små sprengladninger som dermed skulle fjerne de to delene av nesekappen. Nesekappen skulle i denne prosessen ha revnet på langs, slik at den ville blitt frigjort i to deler fra det øverste trinnet.
Når delene til nesekappen fjernes, blir en rekke små ledninger revet over som bekreftelse på frigjørelsen. Dette skjedde ikke. Og det kom heller ikke en økning i akselerasjonen, noe som normalt skal skje når nesekappen forlater satellitten.
Den samme feilen skjedde både i 2009 og 2011.
Falske tester av aluminiumprofiler
Feilen har, ifølge NASA, skjedd fordi testresultatene bak en rekke aluminiumsprofiler har blitt forfalsket, og det er utstedt falske sertifikater som aluminiumleverandøren Sapa Profiles ga videre til Orbital Sciences Corporation som bygde Taurus XL-rakettene.
Feilen dreier seg om de aluminiumsprofilene som ble brukt til separasjonssystemet som ikke klarte å skille fra hverandre nesekappens to halvdeler.
«Når testresultater blir endret og sertifikater blir utstedt på falskt grunnlag, feiler romferdene. I vårt tilfelle med Taurus XL som havarerte ved OCO- og Glory-romferdene, har det resultert i tap på mer enn 700 millioner dollar og tap av årevis med vitenskapelig arbeid. Det er ekstremt viktig at vi kan stole på at underleverandørene kan produsere, teste og sertifisere materialer i overenstemmelse med de standardene vi krever. I dette tilfellet ble tilliten vår grovt misbrukt,» sier NASAs direktør for Launch Services, Jim Norman, i en pressemelding.
Glory skulle ha blitt sendt opp i en polar bane rundt Jorden, der den skulle ha undersøkt aerosoler, som er svært små luftbårne partikler. Målingene skulle vise hvordan partiklene og Solens energistråling mot Jorden påvirker klimaet.
Her kan du se oppskytingen gå galt:
Norsk Hydro bannlyst
At det er feil i sertifikatene kommer fram en uke etter at Norsk Hydro ASA, som er det nåværende morselskapet bak Sapa profiles, aksepterte å betale en bot til NASA på 46 millioner dollar for den sertifikat-svindelen som har foregått over en periode på 19 år fra 1996 til 2015.
Bedriften har innrømmet at medarbeidere har forfalsket testresultater vedrørende styrken og påliteligheten til materialene under trykk. Sapa Profiles, som nå går under navnet Hydro Extrusion Portland Inc., har vært utestengt fra å levere materialer til NASA siden 2015, og de amerikanske myndighetene jobber med å utstede et lignende forbud til hele Hydro-konsernet.
«Grådigheten hos både bedriften og enkeltpersoner har gjort at svindelen mot regjeringen og andre private kunder har fortsatt, og med denne avgjørelsen holder vi bedriftene ansvarlige for de skadene de har forvoldt,» skrev visejustisminister Brian Benczkowski i en kommentar nylig.
I tillegg til de nye svindelsakene, kjemper Norsk Hydro fortsatt med følgene av et stort ransomware-angrep, som delvis stengte ned aluminium-gigantens produksjon flere steder rundt om i verden. Bare i første kvartal i år har angrepet kostet bedriften mellom 400 og 450 millioner kroner.