Vi har tidligere sett på fulltonehøyttalere fra SVS, og fant raskt ut at kundene fikk mye lyd og kvalitet for pengene. Nå forsøker de seg med et ganske kostbart system i en prisklasse hvor gode høyttalere kommer tett som hagl.
Det er helt klart at SVS nå vil inn i stuene til folk med noe som er litt mer pyntet og blankt enn det de har presentert tidligere.
Systemet kommer vel egentlig ikke med noen nye og spennende løsninger på gamle utfordringer, men det er det vel strengt tatt ikke så mange andre som gjør, heller.
Jeg har anbefalt temmelig mange folk å kjøpe seg en SVS-subwoofer. De har uten unntak vært takknemlige for det, men det er jo noe helt annet å designe et helt nytt fulltonesystem fra bunnen av.
Dette ser bra ut
Frontene er kalt Tower og består av den sedvanlige 25 millimeter diskanten, to 6,5 tommere og to 8-tommere montert i siden helt nede ved gulvet.
Det har andre gjort før, men det er tydelig at SVS vil at disse høyttalerne skal ha brukbar bass helt ved egen hjelp, og ikke nødvendigvis behøver tilskuddet en subwoofer gir i den aller dypeste enden.
Systemet er definert som et 3,5-veis system hvor kun en av mellomtonene spiller helt opp til diskanten. Den nedre mellomtonen spiller kun fra 950 Hz og nedover for å få toppen til å skjøte så bra som mulig med de sidemonterte bassene.
De er oppgitt til å spille ned til 28Hz, og det er absolutt dypt nok for musikk, hvis bare bassen henger med resten av systemet.
Det er lov å tvile en liten smule når prisen på disse høyttaleren faktisk er rett under kr.17.000.-
Ser man på andre høyttalere i markedet til denne prisen kan det i første omgang se ut som SVS Ultra Tower tilbyr noe ekstra.
Følsomheten får vi til å bli i underkant av 90dB, og det er greit nok, men ikke oppsiktsvekkende. Det behøves en ganske stor forsterker for å få dette til å smelle skikkelig.
TEST: TEST: Gode høyttalere for lite penger
Senter og surround
Senterhøyttaleren har hele fire elementer. Den samme diskanten som sitter i toppen på Tower, en 10 cm mellomtone som spiller opp til 2200 Hz, og to 6,5-tommere som spiller opp til 500 Hz. Denne høyttaleren har enda litt lavere effektivitet og beregnes til ca 89 dB i et vanlig rom.
Bakhøyttalerne som er benyttet har fått navnet surround, og er dedikerte bakhøyttalere som kan kjøres både som dipoler og bipoler.
Det kan være nyttig hvis det er både musikk og film i flere kanaler som skal kjøres på anlegget. Elementene er to diskanter og to 5,5-tommere i hver høyttaler.
Designen er grei, men litt uvanlig, og finishen virker god hele veien. Blank svart lakkering er visst ikke noen utfordring lenger til tross for at det er en ganske så omfattende prosess for å få dem helt blanke.
Med stort sett forskjellige oppsett av høyttalere i hver høyttaler, kan det bli en liten utfordring å få alt dette til å spille fullstendig homogent. Likevel tror vi jo at SVS har klart brasene, og skrudd dette til på skikkelig vis.
Frontene måles til litt over 110 cm i høyden, og det gir mulighet til å samle de øverste elementene i riktig lyttehøyde – selv i en litt stor kinostol.
TEST: Monitor Audio Apex: Lekre høyttalere på veggen
Levende og energisk på musikk
Jeg har akkurat sittet og lyttet til de temmelig store, og like spesielle JBL Studio 590.
Det er fort gjort å høre at JBL har laget en enda mer vellydende høyttaler, men så er det heller ikke mange i prisklassen som overgår det kjempemessige hornet som sitter i Studio 590 når det gjelder oppløsning, liv og detaljer.
Så skulle man kanskje tro at SVS-høyttalerne er bedre når det kommer til bass, men den store forskjellen er at de er litt dypere enn JBL-ene. Det skal man som kjent ikke kimse av!
SVS Tower er absolutt ikke kjedelige. De er rene, energiske og levende, og lager et stort og flott lydbilde med god plassering av stemmer og instrumenter.
Mellomtonen er gjennomsiktig, detaljert og dynamisk, og diskanten er transparent og åpen. Bassen synes jeg er litt monoton i forhold til JBL-ene, og da mener jeg at bassen får den samme tonen uansett hvilket instrument som spiller.
Dette problemet ligger ikke i den nedre delen av bassen, men er like mye en utfordring høyttaleren har i den øvre delen av bassen, og der den skjøter sammen med mellomtonene i front.
Nå spiller vi med disse høyttalerne i kinoen vår, og det burde ikke være noen romproblemer akkurat i dette området.
Til tross for dette er totalinntrykket at SVS har laget en bra balansert og engasjerende høyttaler til prisen. Skulle jeg spilt kun musikk ville jeg kanskje sett i retning av KEF 500, Elac FS 247, PSB Imagine 2T og JBL Studio 590, som vi fortsatt har inne til test.
De gjør en enda bedre jobb på hifi enn SVS Ultra.
TEST: KEF X300A: Seriøs lyd til datamaskinen
Som skapt for kinoen
Hvis SVS Ultra ikke står igjen som førstevalget når det gjelder avspilling av musikk, er situasjonen litt annerledes når det står film på menyen. Vi har sett det før, og ser det sikkert igjen.
Det er en masse høyttalere som kommer litt for brått på oss når vi sier musikk, og som har litt mer energi i mellomtonen og diskanten enn det man synes er avslappende og behagelig når man hører musikk.
Og så setter man på film og alt sammen smelter sammen til en større enhet.
De mange forskjellige elementene som er i sving, gjør meg i utgangspunktet litt skeptisk til om samklangen er 100 prosent, men det går ganske bra, selv om det går an å høre at mellomtonen på senteren har litt mindre størrelse og tyngde enn tilfellet er med sidehøyttalerne.
Dette er heldigvis kun småting, og knapt noe å henge seg opp i. Totalopplevelsen er likevel veldig kinoriktig, og systemet presenterer et flott og fargerikt lydbilde med mengder av smådetaljer og livgivende dynamikk.
Mangler litt overskudd
En fremragende kino-opplevelse handler mye om klang, timing og dynamikk. Der synes jeg SVS er glimrende. Der det bremser litt opp er på det dynamiske overskuddet, som ofte omtales med det glimrende norske ordet «headroom».
Når du spiller forholdsvis høyt, er det en utfordring for alle høyttalere å kunne dytte ut enda 6-12dB i korte øyeblikk. Det blir en utfordring for en høyttaler med effektivitet på et stykke under 90 dB. Det blir litt klemt, og detaljene og luften forsvinner fra opplevelsen.
Nå kan det hende jeg er farget av de hjemmekino-opplevelsene jeg har hatt i det siste med høyttalere som lett spiller 120-124 dB, og som takler ekstrem dynamikk på en nesten arrogant måte, men det kan kanskje være greit å ha med seg når man jakter på høyttalere at selv i denne prisklassen er det vanskelig å finne noe som virkelig tåler ekte kinodynamikk.
Vi kjører også denne med Avatar og tar scenen hvor de skyter ned det gigantiske treet i en orgie av sprengstoff og raketter. Så lengde du holder deg unne de aller høyeste lydnivåene (Vi spilte vel med Pioneer LX86 på – 8 til 10) er opplevelsen veldig bra.
Da er det lett å høre absolutt alt av detaljer, og høyttalerne formelig oser av overskudd og spillevilje. Det er veldig sprelsk, morsomt og engasjerende, og det er fremfor alt utrolig realistisk og spennende.
Det er akkurat slik vi vil ha det i kinoen!
TEST: 8 solide trådløse høyttalere
Konklusjon
Denne pakken fungerer godt med lyd både i stereo, og i flere kanaler, men er et av de settene som fungerer enda bedre i kinoen med film, enn med stereo i stua.
Vi opplever de samme begrensningene som mange av de andre høyttalerne i prisklassen, men det skal selvsagt ikke gå ut over SVS Ultra i noe større grad enn de andre.
Dette settet låter veldig kinoriktig, og er veldig morsomt og levende. Når du først er i gang er det ikke sikkert du nøyer deg med bare en film. Lag mer popcorn og ta en runde til!
Denne pakken med SVS er et interessant alternativ i prisklassen, og altså særlig til alle som ønsker seg mye og riktig kinolyd for pengene.
Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.
Les også:
Slik fungerer komprimering av musikk
TEST: McIntosh high-end: "Systemet som får meg til å føle meg som verdens heldigste mann"
TEST: BenQ W1070: Knuser alle forventninger til en billig-projektor