AF Bygg Oslo har hele tiden hevdet at tryggheten er ivaretatt i Agrokvartalet, men selskapet har ikke kunnet dokumentere dette.
Stabile
Nå støtter rådgivningsselskapet Sweco entreprenøren og hevder deres beregninger viser at byggene er fullstendig trygge.
– Vi har utført både lineære og ikke-lineære beregninger av de vertikale skivene som stabiliserer byggene. Resultatene viser at byggene er stabile, sier Trond Kjølhamar, divisjonsleder i Sweco.
Han understreker at skivene i byggene ikke mangler all armering, men at det er reist tvil om det er lagt inn skjøtearmering alle steder.
Les også: Veritasrapport: Kvartal kan rase uten forvarsel
Forsterker
Han legger til at analysene viser noen områder med strekkspenninger i skivene der det over tid kan oppstå riss.
– Disse rissene vil ikke påvirke sikkerheten, men siden det er reist tvil, velger vi likevel å legge inn forsterkninger som gir ekstra robusthet, sier Kjølhamar.
Men produsenten anbefaler skjøtearmering når flere Conformelementer skal utgjøre en veggskive.
– Ja, det er armering i montasjeanbefalingen, bekrefter Kjølhamar.
– Men vi har kjørt analyser som er langt mer detaljerte enn man normalt vil gjøre for et slikt bygg, og vi har sett på alle tenkelige spenninger som kan oppstå. Vår konklusjon er at bygget er stabilt, også helt uten armering i de vertikale støpeskjøtene.
Knutepunkter og sydentur
Ved siden av veggskivene er knutepunktene helt sentrale for sikkerheten. I Agrokvartalet er det om lag 2000 av dem. Ca. halvparten er nå kontrollert. I tillegg er AF ferdig med det pågående kontroll- og dokumentasjonsarbeidet på åtte av 12 leiligheter.
– Vi har tilbudt beboerne erstatningsleilighet mens arbeidet pågår, noen har også fått sydenturer, forteller Moe.
– Vi sjekker samtlige. Der vi ikke kan komme til, legger vi inn forsterkninger for sikkerhets skyld. På de øvrige legger vi om nødvendig inn forsterkninger der det som er utført ikke stemmer overens med prosjekteringen. Jeg tror det blir mye ekstra forsterkninger som egentlig er unødvendige, sier Kjølhamar.
Dette arbeidet har pågått siden 2004, og det burde gått raskere.
– Ja, det burde det. Men det er åpenbart at TCH ikke har vist den samarbeidsviljen det burde. Det har vært helt gjennomgående for hele prosjektet at så snart vi hadde besvart og dokumentert et spørsmål, så dukket det opp to nye. Vi måtte hele tiden gå nye runder med nye påstander, sier Moe.
Les også: AF: Byggene er trygge
Nye rutiner
AF Bygg har utviklet nye systemer for kvalitetskontroll etter erfaringene med Agrokvartalet.
– Vi har nå laget systemer som er strengere enn kravene. Vi bruker flere personer som går gjennom kontrollplaner, sjekklister og som gjennomfører fysisk kontroll på byggeplass. Vi har også lagt stor fokus på sporbarhet, og mye av dette gjøres digitalt slik at alle endringer blir oppdatert i hele bedriften, sier Moe. Han forteller at de også stiller strengere krav til sine underleverandører enn de gjorde tidligere.
Det er hevdet at sjekklister fra Agrokvartalet er forfalsket og produsert i ettertid. Dette avviser Moe.
– Det eksisterer ingen forfalskninger, og det er en grov påstand mot en av våre dyktige formenn som vi tar sterkt avstand fra. Vi erkjenner manglende sporbarhet, men det er et langt steg videre å si at det er forfalskninger.
Les også: Norconsult trakk Agro-advarsel