Verst ute er kvinner som er født på 60- og 70-tallet.
Undersøkelsen er utført av det svenske forsknings-, og konsulentfirmaet Karios Future. 7000 personer i alderen 30 til 50 år fra seks land, er intervjuet om hvordan de lykkes i arbeids-, og privatlivet. Og resultatet er nedslående.
Kvinnene har høye ambisjoner på alle områder i livet. De ønsker seg karriere, fint hus, en veltrenet kropp og det er viktig for dem å være en god mor og populær blant sine venner.
– De som er født på 60-, og 70-tallet har et oppskrudd bilde av lykken og de stiller høye krav til den. De forventer seg det lille ekstra på alle områder samtidig, sier Daniel Salzer i Kairos Future til Göteborgsposten.
Et tveegget sverd
Tre av fem i undersøkelsen føler at de ikke når opp til sine ambisjoner.
– Økt sykefravær, ofte på grunn av psykosomatiske plager, taler sitt tydelige språk: Til tross for økt velferd blir vi mer og mer ulykkelige, sier Salzer.
Å ha høye ambisjoner er et tveegget sverd. Det er spennende og stimulerende, men det kan også føre til stress, skuffelse og gi en følelse av utilstrekkelighet.
– Det er helserisiko når man føler seg misfornøyd og ikke når sine ambisjoner. Risikoen for å møte veggen øker. Vi er en generasjon på arbeidsmarkedet som slår knuter på oss, sier Daniel Salzer.
For mye tran
Typisk for det moderne arbeidslivet er mange spennende oppgaver, høyt tempo og den enkelte får større og større ansvar. Det er ikke lenger så stort skille mellom deg som person og jobben du utfører.
– Du får energi, men det er også mer dramatisk når det blir for mye og du føler at du ikke strekker til, sier seniorforsker Ulla Forseth ved Sintef. Hun ønsker ikke kommentere tallene i den svenske undersøkelsen, men sier det som preger det moderne arbeidslivet i dag er dobbeltheten og tvetydigheten.
– Da vi fikk arbeidsmiljøloven i 1977 var man opptatt av variasjon, mening og mulighet til å påvirke arbeidsoppgavene. Hvis vi setter det på spissen har vi kanskje fått for mye Möllers tran, sier Forseth.
Før var du ferdig med jobben når du gikk hjem. Slik er det ikke lenger. Du har alltid en mail du skal lese. Manuskripter du skal lese. Møter som skal forberedes. Alt kan gjøres grundigere og bedre. Lite blir godt nok.
– Du vil jo gjerne videre, så du hever listen. Det er ikke så mange pustehull og dødtid lenger. Du er bare nesten ferdig med en oppgave når du skal begynne med en ny. Det har sine fordeler og ulemper, sier Forseth.
Karrieren tar fatt og du er i flysonen. Det er ikke farlig å ha mye å gjøre. Problemet oppstår når du føler at du har altfor mye å gjøre. Du blir stressa. Våkner om natta. Blir hengende etter og ikke føler du gjør en god nok jobb.
Kroppen må veksle tempo
Tilgjengelighet er både et gode og et onde.
– Å disponere tiden sin selv er fint, men samtidig blir det fristende å jobbe på kvelder og i helger. Hvis du hele tiden er i beredskap så gjør det noe med kroppen din. Vi må veksle. Vi kan ikke være i full fres hele tiden. Det er fort gjort å havne der både i jobb og privat. Det er så mange forventninger til oss, sier Forseth.
Det er viktig å ta opp tidsbruken på jobben, diskutere hvilke rutiner man skal ha og hva som er bra nok. Og du må ikke tenke jobb hele tida – ikke løse jobboppgaver når du er i teateret eller jogger. Du har bare et liv, og du må tenke igjennom hva man vil gjøre med det livet.
– Det er lett å bli forført, og man kan bli sin egen fiende. Det er ikke på grunn av ledere som står med pisken, men kravene i ditt eget hode, sier Ulla Forseth.
Undersak: 1
Test deg selv: Er du farlig flink?
1. Du lever i høyt tempo, stadig på vei fra den ene aktiviteten til den andre.
2. Du tar mye ansvar for andre og har det meste under kontroll.
3. Du synes du bare gir og gir, men sjeldent får noe tilbake
4. Det er viktig for deg hva andre synes. Du vil gjerne vise en perfekt fasade.
5. Du stiller høye krav til deg selv og andre.
6. Du sier sjelden eller aldri nei, men løper raskere for å rekke alt
7. Du klarer det meste selv og ber sjelden om hjelp
8. Når du kjenner smerter i kroppen biter du tennene sammen
9. Du synes det er egoistisk å tenke på seg selv
10. Du synes det er andre i dine omgivelser som burde ta denne testen for å endre sine liv.
Svar:
3-5 JA: Du nærmer deg risikosonen for å bli syk
6-8 JA: Det finnes en stor risiko for at du kan bli utbrent
9-10 JA: Du lever på en måte som gjør det umulig å ha det bra. Er du kanskje syk?
Kilde: Aftonbladet: terapeut Madeleine Åsbrink som har skrevet boka: ”Ny start i livet”
Undersak 2
Stressede sjefer
Over halvparten av lederne i norske små og store bedrifter er bekymret fordi de har for stort arbeidspress, viser en undersøkelse fra TrygVesta.
Forsikringsselskapet intervjuet 1000 bedriftslederne i bedrifter mellom 2 og 50 ansatte.
En tredjedel av de spurte sier de er presset på tid hver eneste dag, og hver fjerde person følte tidspress flere ganger i uka.