ENERGI

Syv land er i forhandlinger om å få bruke det norske CO2-lageret 

– Det begynner å bli kø.

Olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap) mener det er gledelig at kapasiteten er i ferd med å fylles i CO2-lageret Northern Lights. Onsdag reiser han til Brussel.
Olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap) mener det er gledelig at kapasiteten er i ferd med å fylles i CO2-lageret Northern Lights. Onsdag reiser han til Brussel. Foto: Javad Parsa/NTB
22. juni 2022 - 14:25

Olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap) jubler over at syv land nå er i kontraktsforhandlinger om å få bruke det norske CO2-lageret Northern Lights. 

Onsdag kveld reiser Aasland til Brussel, der han skal delta på en egen konferanse om Northern Lights, i tillegg til at han skal møte EUs klimasjef Frans Timmermans.

Det skjer samtidig som Northern Lights er i kontraktsforhandlinger med konkrete prosjekter i Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Nederland, Storbritannia og Sverige om bruk av lageret. I tillegg foregår det samtaler med en rekke andre – nærmere 30 aktører alt i alt.

– Det begynner å bli kø for å få brukt Northern Lights til å lagre CO2, sier Aasland til NTB.

Kapasitet på 1,5 millioner tonn

Han er begeistret over utviklingen.

– Vi kommer nå til å starte arbeidet med å få skrevet under avtaler med andre land om å lagre CO2 på norsk sokkel. Det er et viktig grep og en utrolig mulighet, sier han.

Målet er å få etablert et nytt marked for fangst og lagring av CO2.

I første fase vil Northern Lights ha kapasitet til å lagre rundt 1,5 millioner tonn CO2 i året. Det er ventet at omtrent halvparten av denne kapasiteten vil bli beslaglagt av de to norske industriaktørene som er del av det norske Langskip-prosjektet, sementfabrikken til Norcem og avfallsanlegget på Klemetsrud i Oslo.

Dersom de vedtar å bygge ut andre fase av lageret, vil det få en kapasitet på i hvert fall 5 millioner tonn i året. 

Målet er at CO2-lageret skal være klart til å tas i bruk i 2024.

50 millioner tonn CO2

At det er mange aktører som vil lagre CO2 på norsk sokkel, er for øvrig ikke nytt. Alt i 2019 signerte syv selskaper intensjonsavtaler om å lagre CO2 i Northern Lights-lageret. Siden har antallet økt. 

I fjor vår kunne Northern Lights melde at de hadde en rekke intensjonsavtaler med selskaper og bedrifter i Norge og resten av Europa, som til sammen representerer utslipp på – og potensial til å lagre – 48 millioner tonn CO2 i året. Mer enn det som lagres globalt i dag.

Senest i mai ble det inngått en intensjonsavtale med avfallsselskapet Cory i London, som vil lagre 1,5 millioner tonn CO2 årlig fra 2030.

I tillegg til Northern Lights er det to andre CO2-lagre under planlegging på norsk sokkel. Polaris i Barentshavet skal etter planen lagre CO2 fra produksjon av ammoniakk fra naturgass i Finnmark. Equinor har også planer om et lager med en kapasitet på 20 millioner tonn CO2 i året, som har fått navnet Smeaheia. Med denne kapasiteten ser de for seg å bygge CO2-rør fra kontinentet

Videre er det utlyst nok en lisens for å lagre CO2 på sokkelen, hvor tre selskaper har meldt sin interesse

Det er også en rekke andre CO2-lagre under planlegging i Europa, særlig i Storbritannia og Nord-Europa. 

Rystad Energy mener Norge derfor må få opp dampen på CO2-fangst og -lagring og at vi bør ha et mål om å lagre 50 millioner tonn CO2 i året innen 2030.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Finlands forsvarsminister Antti Häkkänen, forsvarsminister Bjørn Arild Gram og den svenske forsvarsministeren Pål Jonson på grensen mellom Finland, Norge og Sverige i forbindelse med Nato-øvelsen Nordic Response
Les også

Finland skal lagre militært utstyr i Norge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.