Forskere ved universitetet i Bath i Vest-England har gjort store fremskritt i utviklingen av såkalt T-stråle-teknologi.
Terahertz-stråling
Utviklingen involverer bruken av elektromagnetisk Terahertz-stråling, som kan brukes til å lete på innsiden av objekter, omtrent på samme måte som dagens røntgenstråler.
Blant bruksområdene skal være leting etter kreftceller, kjemikalier og eksplosiver.
– Materialer reagerer svært ulikt på T-stråling sammenliknet med andre typer elektromagnetisk stråling, og den kan dermed bli brukt til å påvise og analysere kjemikalier ved å se på hvordan de absorberer T-stråler, skriver forskerne i en pressemelding.
Påvise eksplosiver
T-strålene skal gjøre det enklere å påvise eksplosiver, for eksempel i en sikkerhetskontroll, ettersom komplekse molekyler har ulike signaturer i T-stråle-feltet. Teknologien ser i tillegg ut til å være langt mindre helseskadelig enn tradisjonelle røntgenstråler.
Avinor ser med spenning på utviklingen.
– Vi ser alltid på teknologiske nyvinninger, og bedre og sikrere løsninger vil selvfølgelig bli vurdert seriøst når teknologien ser dagens lys for alvor, sier sikkerhetsdirektør Jan Wright til TU.no.
Scanne kreftceller
Andre bruksområder skal være scanning etter proteiner, virus og bakterier i tillegg til kreftceller.
DNA-mutasjoner skal også kunne påvises, med det resultat at leger bedre kan gi individuelle medisinske råd. I tillegg er bagasjescanning, kommunikasjonsformål og ulike former for kvalitetskontroll aktuelle for de nye T-strålene.
Sliter med å fokusere
Forskerne sliter imidlertid med å fokusere T-strålene kraftig nok til at de kan studere virkelig små objekter. De jobber med å lage små riller i metalltrådene som brukes til fokuseringen, et prosjekt som forhåpentligvis kan gjøre det mulig å scanne innsiden av biologiske celler etter sykdomsspor.
– Metalltråder har vanligvis en ganske begrenset evne til å lede T-stråler, men tanken vår var å overkomme dette ved å lage ujevnheter i overflaten. På denne måten kan T-strålene fokuseres mot tuppen av metalltråden og dermed siktes mot målet på en mye bedre måte, sier forskerleder Dr. Stefan Maier.
I det elektromagnetiske spekteret befinner T-strålene seg mellom mikrobølger og infrarød stråling.