BYGG

Taket som renser lufta

Stein Jarle Olsen
1. juli 2010 - 09:30

Icopal starter denne uken utrullingen av det de kaller "Norges første miljøtak".

Sparker ball

Takbelegget inneholder stoffet Noxite, som bruker energien i dagslyset til å bryte ned nitrogenoksider (NOx) til ufarlige nitrater som skylles vekk med regnvannet.

– Noxite-tak har alle egenskapene et godt tak skal ha, i tillegg til at det reduserer et stort samfunnsproblem. Det legges om lag 6 millioner kvadratmeter flate tak i Norge hvert år. Nå sparker vi ballen videre til arkitekter, rådgivende ingeniører og utbyggere landet over, sier direktør i Icopal Geir Haugersveen i en pressemelding.

På Alna

Noxite kan brukes på alle flate tak, og det første bygget med miljøtaket blir Norsk Medisinaldepots nye bygg på Alna i Oslo. Bygget er tegnet av Niels Torp Arkitekter og bygget ROM Eiendom og Aspelin & Ramm Eiendom.

– Annet enn å slutte å kjøre bil finnes det veldig få tilgjengelige tiltak for å bøte på dagens situasjon med NOx-forurensing i norske byer. Det har blitt lagt særlig vekt på miljøet i utformingen av dette bygget, og da var det en selvfølge å velge NOx-rensende tak. Å få være de første i Norge som legger Noxite er ekstra moro, sier Rolf Hammersett, prosjektsjef i Aspelin Ramm Eiendom.

Klimagass

NOx-gasser kommer i hovedsak fra bil- og båttrafikk og industri, og utslippene er størst fra dieselmotorer.

Gassene kan føre til store luftveisplager, og er også en kilde til sur nedbør. NO 2 er dessuten en kraftig klimagass.

Katalysator

Noxite-belegget består av granuler av titandioksid (TiO 2), som ifølge Icopal fungerer som en katalysator igangsatt av UV-strålingen fra sola.

Mer enn 90 prosent av NO x-partiklene som kommer i kontakt med belegget, nøytraliseres.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.