"Det er ikke til å tro, men her i Florida ble jeg nettopp utvalgt som en av 23 heldige vinnere som får fly til verdensrommet med XCOR Aerospace og Space Expedition Corporation"!
Dette skrev Tekna-medlem og tidligere Teknisk Ukeblad-journalist Tale Sundlisæter på sin Facebook-profil i morges, der hun også er avbildet sammen med jurymedlem Buzz Aldrin.
103.000 meter
Den siste uka har Tale konkurrert med andre håpefulle på Kennedy Space Center.
29-åringen vant tidligere i høst den norske delen av en konkurranse om en flytur til en høyde på 103.000 meter - tre kilometer høyere enn den definerte grensen til verdensrommet.
Tale er utdannet sivilingeniør innen teknisk kybernetikk, navigasjon og fartøystyring ved NTNU.
Les også: Tale kan bli Norges første astronaut
Romturisme
Flyturen skal skje med et Lynx Mark II rakettfly. Fartøyet er konstruert av amerikanske XCOR Aerospace og skal fly for romturistfirmaet Space Expedition Corporation.
SXC har planer om å starte kommersielle romferder fra den karibiske øya Curacao, for 95.000 dollar per tur.
Flyet, som kan frakte en pilot og en passasjer, tar av og lander horisontalt.
Kvinner og menn i over 60 land har deltatt i konkurransen, som en deodorantprodusent står bak.
Les også: Se astronautenes ti mest legendariske bilder
Buzz Aldrin
Tale skriver med egne ord skrive om oppholdet ved Kennedy Space Center for tu.no. Under her har hun samlet inntrykkene fra sine første dager.
107 kadetter fra over seksti land fra alle verdenshjørner befinner seg denne uken ved Kennedy Space Center i Orlando, Florida. Vi kjemper alle om å vinne en tur til verdensrommet.
Her bor vi i en teltleir, og skal i løpet av uken gjennomgå et knippe fysiske og mentale tester som skal avgjøre om vi vinner. 23 av oss vil bli plukket ut til å fly med XCOR Aerospace sitt Lynx Mark MK II gjenbrukbare rakettfly.
I juryen sitter blant annet Buzz Aldrin, modulpilot på Apollo 11, og administerende direktør i Space Expedition Corporation, Michiel Mol fra Nederland.
SXC fungerer som et bookingselskap som bestiller turer med XCOR, og målet er at XCOR skal bli den første leverandøren til å sende turister ut i verdensrommet. Dette innebærer at de må slå favoritten Richard Bransons Virgin Galactic.
Over en million mennesker fra hele verden, deriblant tusen fra Norge, meldte seg på konkurransen da den ble lansert i januar. Det er hittil den største kampanjen i det nye romkappløpets historie; den kommersielle romindustrien har for alvor startet innspurten mot det de håper vil bli en ny, stor turistinindustri. Taurigruppen har anslått den potensielle verdien til 1.6 milliarder dollar innen 2020.
Les også: Unike bilder av Norge fra verdensrommet
Sentrifuge
Den første testen blant oss kadettene ble gitt tirsdag, da vi ble kjørt i en sentrifuge som tok oss opp til 3 g. I forkant ble vi gitt et sekssifret tall som vi skulle memorere og gjengi da vi kom ut av sentrifugen.
Denne gikk veldig greit, og var mye lettere enn å trekke sju g med 7 g Luftforsvaret sitt F-16. Tallet jeg fikk, en del av et koordinat, var veldig greit å memorere: 23 71 09 grader nord.
Vi ble også kjørt rundt på Kennedy Space Center for å se fasilitetene, og tilfeldigvis fikk vi også med oss en rakettoppskytning, noe som var ren flaks:
Elon Musks rakettselskap SpaceX hadde utsatt en oppskytning til i går, da den ble skutt opp fra Cape Canaveral. Det var magisk å se den enorme raketten fly over oss, vi så både første og andre trinn løsne før den gikk i retning geostasjonær bane.
Fysisk krevende
Onsdagen inneholdt terrengløp, fjellklatring, hinderløype, kravling i gjørme under en netting, strikkhopp, noe som ligner kaninhopp, førti push-ups, sit-ups, skyte blink, løping i traktordekk, kravling gjennom avløpsrør (også i gjørme) med kamera i ansiktet, løp med sandsekker, og å hoppe cliffhanger, alt rett etter hverandre.
Dette var mye tyngre enn jeg hadde forventet, og jeg fikk skikkelig blodsmak i munnen. Men kom meg heldigvis gjennom løypa uten å måtte gi opp på noen av aktivitetene.
Nå har vi fått dusjet av oss gjørma, og gjør oss klare til å fly Zero-G: En to timers tur med parabelflyvninger, den såkalte ”vomit comet”, venter.
Tale Sundlisæter kommer tilbake med ytterligere skildringer fra Kennendy Space Center og planene videre.
Les også:
Danske amatører vil skyte seg ut i verdensrommet