NYHETER

Taletrengt trykkmester

Under Honeywells internasjonale brukermøte boblet de ansatte nesten over av entusiasme på grunn av sin egen nyhetsflom.

Snakkesalig: Det er vel neppe slike meldinger kontrollromsoperatørene vil sende til vedlikeholdspersonell, men eksempelet illustrerer mulighetene den nye trykktransmitteren kan by på.
Snakkesalig: Det er vel neppe slike meldinger kontrollromsoperatørene vil sende til vedlikeholdspersonell, men eksempelet illustrerer mulighetene den nye trykktransmitteren kan by på. Bilde: Honeywell
5. mars 2013 - 16:58
Vis mer

Istanbul: Seansen virket nesten som en trykkoker som endelig fikk slippe ut dampen da rundt 900 deltagere satte hverandre i stevne i den tyrkiske hovedstaden. Deltagere fra Afrika, Midtøsten og Europa delte erfaringer og fikk med seg viktige nyheter fra bunn til topp i automatiseringsnæringskjeden.

 

Operatørmeldinger via transmitteren

 

Apropos trykk, vi starter i kjelleren av hierarkiet, eller ved roten til alt det gode, nemlig med måleteknikken. Instrumenteringsfolket kan glede seg over at selskapets oppgraderte Smartline-trykktransmittere nå kan snakke med feltoperatører eller vedlikeholdspersonell i felten, i det minste kjøre en monolog. Trykktransmitterne er nå langt tettere integrert med selskapets flunkende nye kontrollsystem, Experion PKS (process knowledge solutions) Orion, som vi kommer tilbake til.

- Operatørene i kontrollrommet kan sende korte meldinger til displayet på transmitterne, for eksempel om at det er jeg som trenger ettersyn, forklarer Jason Urso, teknisk sjef i Honeywell Process Solutions.

- Et eksempel er en tekst som sier at det er jeg som skal kalibreres, og at teknikeren må ringe driftsorganisasjonen når oppgaven er utført.

 

Klart fra Hart

 

Den nye trykktransmitterserien Smartline er selvsagt modulær.
Den nye trykktransmitterserien Smartline er selvsagt modulær. Honeywell
 

 

Funksjonen høres kanskje banal ut, men tanken er at det skal være raskere og sikrere å identifisere riktig måler når den trenger litt håndspåleggelse. Mange steder kan transmitterne stå riktig tett, og merkingen kan være mangelfull eller vanskelig å se.

 

Når vi først er inne på skjermen, stiller Urso nesten et retorisk spørsmål om hvorfor skjermen på prosessinstrumenter er så enkle. Han har en kjekk løsning på den nyutviklede og modulære transmitterserien.

- Smartline kan presentere Hart-meldinger i klartekst på displayet, og vi kan også presentere minitrender på signalet den måler, smiler Urso.

 

Kople til som du vil

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

 

Kast konfiguratoren: Konfigurasjon av den nye trykktransmitteren kan gjøres med tre knapper, et konsept flere instrumenteringsleverandører har lansert i det siste.
Kast konfiguratoren: Konfigurasjon av den nye trykktransmitteren kan gjøres med tre knapper, et konsept flere instrumenteringsleverandører har lansert i det siste. Honeywell
 

 

Brukeren kan konfigurere måleren lokalt med tre knapper i selve transmitteren, en løsning flere leverandører også benytter. Det er altså ikke lenger nødvendig å ta med seg en feltkommunikator, selv om det også kan gjøres på gamlemåten.

 

En annen snedig nyhet er at feiltilkopling nå skal være en saga blott.

- Polariteten på tilkoblingene er irrelevant. Uansett hvordan ledningene koples, vil transmitteren virke, og sende riktig informasjon, forklarer han.

 

Minimumsdrift i drift

 

Når alt kommer til alt, er det allikevel pålitelighet under drift som er mest viktig. Urso trekker spesielt fram langtidsstabiliteten på inntil 0,01 prosent av måleområdet per år, i ti år. Ikke mye drift å snakke om, med andre ord. Måleunøyaktigheten skal være på opptil 0,0375 prosent, med mulighet for superutgave som angivelig klarer 0,025 prosent. Det kan også være kjekt å notere seg at nykommeren skilter med et stort dynamisk måleområde (turndown) på 400:1.

 

Vi slipper trykktransmitteren og følger målingene til kontrollsystemet. Selv om måleren stiller med feltbusser som Fieldbus Foundation og Profibus, står fortsatt konvensjonelle strømsløyfer (4-20 mA, med eller uten overlagret Hart) høyt i kurs.

 

Konfigurerbare grensesnitt

 

Jason Urso, teknisk sjef i Honeywell Process Solutions, presenterer et eksempel med softwarekonfigurerbare signalgrensesnitt.
Jason Urso, teknisk sjef i Honeywell Process Solutions, presenterer et eksempel med softwarekonfigurerbare signalgrensesnitt. Automatisering
 

 

For å motta det tradisjonelle målesignalet, lanserer Honeywell konfigurerbare I/O moduler, Universal I/O, for sitt flunkende kontrollsystem, nevnte Experion PKS Orion.

 

De universelle I/O-modulene er bygget over samme lest som selskapets sikkerhets-I/O, som ble lansert for et par år siden. De har 32 signaler per modul, som konfigureres individuelt med software, til analoge og digitale innganger og utganger, med aktuelt elektrisk grensesnitt. Vi antar det er noen begrensinger for litt sære signaltyper. Nykommeren skilter med støtte for Hart versjon 7, som blant annet gir mulighet for hendelsesrapportering og tidsstempling.

 

Bedre og billigere

 

Honeywell tilbyr I/O-redundans som opsjon. Montering kan gjøres på DIN-skinne eller direkte i kabinett. Utvidet temperaturområde er på plass, og modulene spiller mellom minus 40 og pluss 70 grader celsius . Signalene sendes til og fra kontrolleren (som hos Honeywell heter C300) via fiberoptiske kabler.

 

Budskapet med de nye prosess-I/O-ene er som hos Emerson og Foxoboro. Det forenkler design, sparer plass og vekt, gjør det enklere med reservedelshåndtering, og ikke minst fører det til mer effektiv håndtering av sene endringer i prosjekter.

 

Tar sikkerheten helt ut

 

Som nevnt bygger Honeywells nye universal-I/O på tilsvarende sikkerhets-I/O. De er nå sertifisert av et av Tuv-selskapene i Tyskland til SIL (safety integrity level) 3, og støtter også Hart 7 og selskapets feltkonfigurator, field device manager.

 

Honeywells nye sikkerhetsløsninger gjør det også mulig å flytte logikken, den såkalte logikkløseren (logic solver), helt ut til I/O-modulene. Det blir vel som å distribuere hjernekraft til fingerspissene. Dette skal gi økt tilgjengelighet.

- Løsningen er ikke avhengig av kommunikasjonslinken mellom kontrolleren og I/O, sier Urso.

 

Full sats i kontrolleren

 

Mens vi er inne på å flytte funksjonalitet nedover i automatiseringshierarkiet, hopper vi tilbake til prosesskontrollsystemet. Vi er tilbake i det nye Experion PKS Orion, som i sin første versjon har fått en integrert sats-kontroller. Den kjører selvsagt etter ISA S88-standarden, og gjør verden litt enklere med denne integrerte batch-funksjonaliteten. Urso forteller at alle reseptene ligger i kontrolleren, som også kan gjøres redundant.

 

Jean-Marie Alliet har overtatt stafettpinnen fra Urso. Belgieren har vært i selskapet siden 1985, og er nå leder for prosessløsninger i vår del av verden. Honeywell lanserte virtualisering for operatørstasjonene i 2011, men han mener fremdeles at det er det neste store. Alliet forteller at et system med 30 noder typisk kan klare seg med 5 virtualiserte maskiner. Det gir altså en reduksjon på over 80 prosent for plass, energiforbruk og vedlikehold, og ikke minst bedre sikkerhet på grunn av konsolideringen av systemhåndteringen.

 

Tilbake til fortiden?

 

Jean-Marie Alliet, ansvarlig for prosessløsninger, slår et slag for virtualisering av servere, og viser oss et eksempel hvor 30 noder kjører i en feiltolerant blad-server.
Jean-Marie Alliet, ansvarlig for prosessløsninger, slår et slag for virtualisering av servere, og viser oss et eksempel hvor 30 noder kjører i en feiltolerant blad-server. Automatisering
 

 

Alliet drar nå virtualiseringsstrikken enda lenger. Han stapper eksemplet med 30 noder inn i en såkalt blad-server, hvor hvert blad, eller datamaskin, er en server. På et vis føler vi oss satt tilbake til tiden med sentraliserte stormaskiner (såkalte main frames, i før-DCS-tiden), men morgendagens virtualiseringsløsninger er selvsagt av et helt annet kaliber og teknologi.

- Det er en Rolls Royce-løsning hvor alle nodene kan kjøre i ett enkelt system, forklarer han.

- Her er alt redundant, en enkeltfeil kan altså ikke stoppe systemet. Dessuten er det selvkonfigurerende, og både serverblad, nettverkskort, vifter og strømforsyninger kan byttes i drift.

 

Nett med brett

 

Operatørstasjonene kjører for øvrig på programmeringsspråk som html og xml, kjent fra internett. Dette mener Alliet er framtidssikkert. En ny, mobil løsning for brukergrensesnitt støtter nettlesere. Han forteller at alt ligger til rette for bruk med smarttelefoner og nettbrett, enten de kommer fra Apple eller kjører operativsystemene Android eller Windows 8.

 

Alarmer på tryggere grunn

 

Honeywell var sammen med blant annet Emerson, tidlig ute med utvidet alarmfunksjonalitet, for eksempel alarmstatistikk med ti på topp og alarmundertrykkelse. I det nye Orion-systemet fortsetter utviklingen med funksjoner som kan gjøre alarmhåndteringen enda tryggere. Et eksempel er en alarmhjelpefunksjon som kan sprette opp og gi operatøren mer informasjon om årsaken.

 

En annen kjekk funksjon er dynamisk alarmundertrykking. Ifølge Alliet kan det bygges inn logikk som gjør at kun rotårsaken(e) vises ved alarmras.

- Alle alarmene er fortsatt der, men vises ikke i primærlisten. Løsningen kan redusere antall alarmer som presenteres med inntil 90 prosent, hevder belgieren.

 

Vi avrunder nyhetene i Orions alarmhåndtering med en funksjon som benytter seg av mønstergjenkjenning for raskere å kunne gi operatøren et bilde av unormale situasjoner.

- Ved for eksempel å gruppere alarmene i logiske samlinger langs tilhørende tidslinjer, kan operatørene raskere kjenne igjen en uønsket situasjon, avslutter Alliet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.