I timen mellom 8 og 9 kunne spente ingeniører på Landssentralen hos Statnett på Huseby i Oslo konstatere at effekttoppen kulminerte på 21.360 megawatt (MW). Dette var omtrent det samme som 17. januar.
– Men vi registrerer at kraftforbruket synker raskere utover ettermiddagen, opplyser informasjonssjef Tor Inge Akselsen hos Statnett SF. – Det har sin sannsynlige årsak i at sola kommer tidligere fram, og at det pene været over det meste av landet fører til raskere soloppvarming.
Situasjonen er omtrent den samme i Sverige. Dermed går eksporten for fullt over til nabolandet i øst. Mellom 8 og 9 gikk det 1800 MW til Sverige, og en del av dette ble eksportert videre til Finland, Danmark og Polen,
– Vår effektsituasjon er ikke så spent akkurat nå, sier informasjonsjef Mårten Norgren hos Svenska Kraftnät. Der er lasten på snaut 24.000 MW, mens rekorden på hele 26.200 MW skriver seg fra noen år tilbake.
– Om vi ikke hadde importert denne kraften fra Norge akkurat nå, kunne vi enkelt produsert den i Sverige selv. Nå har vi et fritt kraftmarked i Norden. Så lenge kraften er billigere i Norge enn i Sverige, så importerer aktørene til full kapasitet, sier han. Systemprisen er for øyeblikket 18,5 øre/kWh i Norge, mens den er oppe i 20 øre/kWh i Sverige.
Mens Teknisk Ukeblad Interaktiv snakker med Norgren klokken 11 i dag, importerer svenskene 1300 MW over det såkalte Hasle-snittet i sør. Samtidig får de inn rundt 400 MW i nord, der de eksporterer det samme videre til Finland.