KARRIERE

Taper på å jobbe i staten

Sigurd Aarvig
26. juni 2007 - 07:38

Lederen for de statsansatte NITO-medlemmene, Janne Marte Hatlebakk, kalte årets oppgjør et lønnspolitisk selvmord for staten.

Forhandlingssjefen for Tekna stat, Per Egeness, er også kritisk.

– Hvis jeg skal gi et råd til våre medlemmer, vil jeg si at det er ikke dumt å ta en jobb i staten, fordi det ofte gir interessante oppgaver. Men over tid vil du tape i hvert fall fem millioner i forhold til en karriere i privat sektor, sier Egeness til Teknisk Ukeblad. Egeness er også nestleder i Akademikerne stat. Han tror sivilingeniører forlater statlig sektor i enda større grad enn tidligere fordi forventningene deres til årets lønnsoppgjør ikke ble innfridd.

Flykter til private

NITOs etterundersøkelse 2007 viser en tydelig flukt fra det offentlige. Bare 9,7 prosent av dem som avsluttet ingeniørutdanningen forrige høst, hadde ved årsskiftet jobb i statlig sektor eller NAVO, mot 17,7 prosent året før. 4,8 prosent av de nye ingeniørene hadde tatt seg jobb i kommuner eller fylkeskommuner mot 7,4 prosent året før.

Andelen ingeniører som starter sin yrkeskarriere i private bedrifter, økte fra 72,3 prosent til 76,2 prosent. – Det kan se ut som det offentlige ikke lenger er rekrutteringssentral i samme grad som tidligere, sier kommunikasjonssjef Arve Christensen i NITO.

Fordelene blir borte

Per Egeness i Tekna peker på at en del sivilingeniører fortsatt vil jobbe i staten fordi de er samfunnsengasjerte og fordi de får interessante jobber. Imidlertid tror han lønnsforskjellene fører til at stadig flere søker seg over til privat sektor. Dessuten er flere av fordelene ved å jobbe i staten, forsvunnet.

– Inntil for fem–seks år siden var en statlig stilling en sikker stilling. Siden da har vi hatt en masseutflytting av offentlige tilsyn og stadige omorganiseringer i statlige virksomheter. Forskjellene i pensjonsordninger mellom offentlig og privat sektor er også i ferd med å utviskes, sier Egeness.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.