KRAFT

Tapte 18 millioner på negativ strømpris

Vindkrafteiere tapte store summer på få timer.

 Danske vindkrafteiere tapte 18 millioner danske kroner på negativ strømpris i romjulen.
Danske vindkrafteiere tapte 18 millioner danske kroner på negativ strømpris i romjulen. Bilde: Colourbox
18. feb. 2013 - 14:04

Sterk vind la forholdene til rette for god produksjon av vindkraft på kontinentet i romjulen. Men lave elpriser la en sterk demper på julefeiringen for en rekke danske turbineiere.

I løpet av få timer kostet negative elpriser vindkrafteiere i Vest-Danmark over 18 millioner danske kroner.

Gode vindforhold

Årsaken var at stor vindkraftproduksjon i Tyskland og Danmark, stort press på eksportforbindelsene og lavt elforbruk i helligdagene sendte elprisen til bunns.

For eieren av en 3 MW turbin, som kjørte med full kraft gjennom de sju timene hvor den danske elprisen lå på bunn, lød tapet på drøyt 30 000 danske kroner, viser regnestykket som Danmarks vindmølleforening og vindkraftselskapet Vindenergi Danmark har laget for danske Ingeniøren.

Les også: Her er vindkraft nå billigere enn kull

Frykter flere situasjoner

Nye, danske vindturbiner får tilskudd på 25 øre per kWh, men når negativ elpris lå på bunnivå, 1,5 kroner per kWh, kostet det altså turbineieren 1,25 kroner for hver kWh turbinen produserte.

I romjulen var elprisene negative i totalt 24 timer, og i 7 av dem var prisen nede på dette bunnivået.

Administrerende direktør i Vindenergi Danmark, Niels Dupont, frykter at de vil se flere slike situasjoner framover, i takt med at stadig nye vindturbiner kobles på det danske kraftnettet.

– Stopp vindturbinene

– Samtidig kommer flere mølleeiere til å tape penger på de negative prisene, fordi alle vindmøller fra nyttår kjører på markedspris, hvor flere eldre møller før kjørte på et fast tilskudd. Derfor oppfordrer vi nå mølleeiere, om det er teknisk mulig, å tillate at deres møller stoppes ved negative elpriser, sier Dupont til Ingeniøren.

Det skal ifølge Dupont kun være mulig med slik stans for turbiner som er satt opp fra 2009 og utover.

Dupont har mottat mange henvendelser fra turbineiere som ønsker å inngå såkalte stopp-kontrakter etter jul.

Slike kontrakter mener han vil lette tapet for de turbinene som ikke teknisk kan stanses på samme måte.

Les også: Reiste en havvindturbin hver dag

– Gjelder ikke Norge

Mens Danmarks vindforening frykter at risikoen for tap som følge av negative elpriser kan hemme investeringene i vindkraften, mener den norske vindkraftforeningen at problemstillingen ikke gjelder i Norge.

– Det er en vesensforskjell på Norge og Danmark, og det er innslaget i produksjonsmiksen. Mens Danmark har 20 prosent andel vindkraft, har Norge rundt 1 prosent. Danmark har heller ikke på langt nær en så regulerbar produksjon som vi har, de klarer rett og slett ikke å justere produksjonen i takt med etterspørselen raskt nok, sier rådgiver Andreas Thon Aasheim i Norwea.

"Europas grønne batteri"

Det skal svært mye uregulerbar kraftproduksjon til før Norge havner i en situasjon med overskuddsproduksjon på timesbasis.

Aasheim minner imidlertid om den gamle ideen om at Norge sitter på store vannkraftressurser som kan fungere som regulerkraft til land på kontinentet med mye ustabil sol- og vindkraft.

– Når Danmark opplever negative strømpriser, hvor fint hadde det ikke vært om vi hadde hatt overføringskapasitet nok til å importere denne strømmen, skru igjen deler av vannkraftproduksjonen, og således spare strøm i våre enorme magasiner? Det er viktig at folk tar innover seg at mellomlandsforbindelsene faktisk lar strøm gå begge veier, og at det ikke bare er snakk om krafteksport, sier Aasheim.

Les også:

Ble størst i verden på vindkraft i løpet av 10 år

Du risikerer å betale for svensk vind

Slik kan solkraft lønne seg i nord  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.