OLJE OG GASS

Tar ikke stilling til atomkraft

Kola atomkraftverk forsyner all tungindustrien i området med kraft, og kan også bli en energikilde for Shtokman.
Kola atomkraftverk forsyner all tungindustrien i området med kraft, og kan også bli en energikilde for Shtokman. Bilde: Rapp, Ole Magnus
Per Erlien Dalløkken
23. nov. 2007 - 11:38

Som tu.no skrev i går, er det mye som indikerer at utvinningen av det gigantiske gassfeltet vil basere seg på atomenergi.

Det vil StatoilHydro verken bekrefte eller avvise.

Vil ikke spekulere

– Det er altfor tidlig å si noe om hva slags utbyggingskonsept som skal velges for Shtokman. Nå skal vi sammen med Total og Gazprom finne de totalt sett beste løsningene, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro.

Atomenergi er i utgangspunktet kontroversielt i Norge, spesielt knyttet opp mot Kola-atomkraftverket, som er gammelt og går for å være relativt usikkert.

Aanestad vil imidlertid ikke kommentere om StatoilHydro har noen prinsipielle standpunkt i forhold til valg av energikilde.

– Jeg vil ikke bidra til slike spekulasjoner. Det er mye vi skal ta stilling til før akkurat dette spørsmålet, sier Aanestad.

– Uhyre alvorlig

Bellona reagerer kraftig på at russerne vil bruke flytende atomkraftverk for å bygge ut og drive Stockman-feltet.

– Etter min mening er dette uhyre alvorlig. Det må være totalt uakseptabelt både for StatoilHydro og den norske stat som hovedeier å være med på et slikt prosjekt, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

– Vi håper og ønsker at StatoilHydro ikke skal inn i atombransjen. Det må være i strid med alt de står for i miljøpolicy, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Nominasjonsprosess

For øyeblikket er det en prioritert oppgave å nominere hvilke av StatoilHydros folk som kan bekle de forskjellige stillingene i Shtokman Development Company.

Selskapet har gått ut internt og bedt interesserte melde seg.

– Det er ingen tvil om at dette anses som et meget spennende og interessant prosjekt. Vi har nok kapasitet og kompetanse å bidra med, ikke minst nå som Ormen lange og Snøhvit er sluttført, sier Aanestad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.