ENERGI

Tatt av vinden

Kraften fra vindturbinene er ren. Kritikken mot dem skyldes de visuelle inngrep i landskapet og faren for fugledød. Foto: Atle Abelsen
Kraften fra vindturbinene er ren. Kritikken mot dem skyldes de visuelle inngrep i landskapet og faren for fugledød. Foto: Atle Abelsen Bilde: Atle Abelsen
11. juni 2001 - 13:20

En grenseoppgang må foretas mellom bevaring av norsk natur og kulturminner – og utbygging av fornybar energi, i dette tilfellet vindkraft. Informasjonssjef Lars Rooth i Statkraft sier at både Riksantikvaren og Direktoratet for naturforvaltning (DN) har vært høringsinstans i vindkraftsaken på lik linje med andre interessegrupper.

Nå ønsker de tydeligvis omkamp og endrede rammebetingelser.

Dette er nye toner i norsk forvaltning. Tas dette til følge av Olje- og energidepartementet, vil det skape stor usikkerhet for utbyggerne.

Statkraft reagerer

Rooth reagerer på at de to instansene vender tommelen ned for vindkraft siden denne krafttypen lenge har vært prioritert av myndighetene.

Svaret fra departementene skal komme i løpet av juni. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ønsket å starte opp til høsten med byggetrinn én, som er Smøla med 40MW innen 2002. Dette skulle også være stedet hvor de høstet erfaring. Dersom det kommer et positivt svar i juni/juli, tror ikke Rooth at prosjektet blir skadelidende. I motsatt fall får NVE et skudd for baugen.

– Det er viktig at motforestillingene komme frem under høringsrunden. Vi har fått konsesjon tre steder, sier Rooth.

Sagt det før

Avdelingsdirektør i planavdelingen hos Riksantikvaren, Harald Hermansen, sier at de to direktoratene har fremmet sitt syn helt tydelige også før høringsrunden. Riksantikvaren har tidligere hatt samme innspill i enkeltsakene.

– Vi hadde behov for å se de ulike sakene i sammenheng for å gi råd om hvor miljøkonfliktene var størst mellom vindkraftverk og landskap, kulturmiljø og kulturminner. Ved Stadlandet snakker vi eksempelvis om området rett overfor Selje kloster, hevder Hermansen.

Riksantikvaren og DN vil stoppe prosjektene på Stadlandet, Smøla II, Kvitfjell i Tromsø, Fræna og Ytre Vikna. De fraråder i tillegg Straumøya i Bodø, Domen i Vardø og Bremanger.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.