Sivilingeniørforeningen Tekna kritiserer myndighetene og deler av norsk industri for å være passive i satsingen på teknologiutvikling. De hevder at blant annet Union-saken kunne ha vært unngått med mer offensiv innstilling i Norge.
- Konsernet har bommet med satsingen sin, sier Steinar Gangsø, sekretær i Tekna ved Union.
Umoderne anlegg
– For 15-20 år siden hadde vi fremtidsrettede og internasjonalt konkurransedyktige treforedlingsanlegg i Norge, og vi lå langt fremme på teknologiutviklingssiden. Men konkurrentene våre har for lengst passert oss. Europeiske produsenter har satset kraftig på spesialisering og nisjeprodukter, mens Norske Skog har kjøpt mange umoderne anlegg til bulkproduksjonen sin. Jeg mener konsernet har bommet grovt på strategivalget sitt, sier Teknatillitsvalgte Steinar Gangsø.
De beste overlever
Han forteller at konkurrentene har oppgradert gamle fabrikker til produksjon av nisjeprodukter og bygd nye moderne anlegg for bulkproduksjon. – I Europa har man innsett at man overlever ved å være best innen sitt område, mens Norske Skog blir utsatt for et sterkt prispress ettersom de kun satser på bulkproduksjon med relativt små enheter og høye kostnader, ifølge Gangsø.
Har distansert seg fra universitetene
Fagforeningsrepresentanten hevder også at Norske Skog har distansert seg fra forskningsmiljøene ved universitetene. – For noen år siden reduserte Norske Skog samarbeidet med Papirforskningsinstituttet i Trondheim. Dette skulle kompenseres med økning i selskapets egen forskningsavdeling Norske Skog Research & Development. Men denne avdelingen har ikke vokst i Norge, bare litt globalt sett. Avdelingen har fokus på problemløsing og kortsiktig forbedring – ikke utvikling og i alle fall ikke forskning, sier Gangsø. Han understreker at man samtidig har mistet linken mellom studentmiljøet og industrien i Norge.
Ikke interessert i forskning
– Ved å satse på forskning og utvikling innen treforedlingsindustrien kunne vi ha sikret et oppdatert fagmiljø, norsk eierskap og fortsatt arbeidsplasser i Norge. Vi har ressursene og mulighetene for en slik satsing. Ingeniørlønningene er heller ikke særlig høye i Norge sammenlignet med resten av Europa. Men Norske Skog har ikke vært interessert i forskning og utvikling. De har kun vært opptatt av bulkproduksjon, og dermed har de valgt bort satsingen på moderne nisjeprodukter, sier Tekna-representanten.
Gangsø understreker at også myndighetene har vært for passive i forhold til treforedlingsindustrien. – Myndighetene burde erkjent at høy kompetanse og spesialisering er medisinen som kan holde liv i norsk industri. De har ikke gitt gode nok betingelser for teknologiutvikling, sier han.