OLJE OG GASS

Tekna om Statoil-kutt: – Viktig at man ikke får panikk og bygger ned kunnskapsmiljøene

Ingeniørforeningene er bekymret for fremtiden.

Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
13. apr. 2015 - 12:36

– Teknologimuskelen i Statoil er truet. Det er bekymringsfullt, sier president i ingeniørforeningen Tekna, Lise Lyngsnes Randeberg etter mandagens nyhetsoppslag om at Statoil skal gjennom nye kuttrunder.

Både Dagens Næringsliv og Stavanger Aftenblad melder om kommende kutt i det tekniske området i Statoil. Selskapet ønsker å se hvordan man kan klare å kutte opptil 20 prosent av kostnadene.

Det er om lag 12.000 ansatte innen Statoils tekniske område, og dette gjør ingeniørforeningene Nito og Tekna bekymret.

Les også: Her spør James om olje- og gasskommisjonen vil drikke «fracking-vann»

– Vi må være innovative

– Det er ingenting som er lagt frem for drøfting med fagforeningene ennå. Vi har hatt en god dialog med ledelsen i Statoil og forventer å bli involvert fremover. Vi har tross alt rundt 4500 medlemmer i Statoil, sier Lyngsnes Randeberg.

Tekna-presidenten sier at de ser behovet for å gå igjennom kostnads- og inntektssiden i Statoil. Likevel advarer hun sterkt mot å fjerne viktige kompetansemiljøer.

– Olje- og gassektoren har vært et ingeniøreventyr. I det eventyret har Statoil spilt en veldig viktig rolle. Det som nå er viktig er at man ikke får panikk og bygger ned kunnskapsmiljøene som vi trenger for å posisjonere oss fremover også.

– Vi kommer til å ha olje og gass i mange år ennå, og da må vi være i front teknologimessig. Vi må være innovative og gjøre ting på både en lønnsom og bærekraftig måte, legger hun til.

Les også: Splitter nye Gudrun fikk helidekk fra Kina. Nå har det slått sprekker

– Hva skjer med meg?

Også Nito-president Trond Markussen frykter for kunnskapsmiljøene.

– Det vi hele tiden er engstelige for er det at man kan miste god og verdifull kompetanse. Det er den store utfordringen. Vi forsøker å være tett på både Statoil og våre tillitsvalgte, sier Markussen.

Han sier at Nito også utfordrer Statoil på hva man kan gjøre for å unngå de høye toppene og de dype dalene.

– Vi vet jo at for å få en ny sivilingeniør inn, så tar det tre til fem år. Den kompetansen vi kan miste nå, vil gi oss et gap som vi så gjerne skulle ha vært foruten, sier han.

Markussen sier at situasjonen i bransjen gjør at alle innen petroleumsbransjen er urolige for hva som skjer med arbeidsplassene deres.

– Det er helt klart en god del bekymrede medlemmer. Vi bruker mye tid på å backe tillitsvalgte som igjen har kontakt med medlemmene. Det dreier seg jo om noe på et personlig plan: Hva skjer med meg, sier han.

Les også: De har fått skylden for oljeprisfallet. Nå skal produksjonen ned

Usikkerhet om morgendagen

Også Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg  sier at det er bekymringer hos hennes medlemmer.

– Jeg har fått noen reaksjoner fra de tillitsvalgte. Personlig har jeg ikke fått andre reaksjoner, men det regner jeg med vil komme. Generelt har vi sett at det er en økende grad av usikkerhet i bransjen sier hun.

– Og når noe rører seg i Statoil, får det konsekvenser også for andre. Det er usikkerhet rundt hva man har å gjøre i morgen, og hva man har å gjøre om ett år. Det gjør noe med folk, sier hun.

Les også: Derfor må mobilene bo på hotell

Med full kraft

Statoil har selv ikke kommunisert ut hvor mange stillinger som vurderes kuttet, men bekrefter til DN at selskapet er i sluttfasen med arbeidet som blir gjort i forbindelse med effektivisering i Statoils tekniske område.

– Dette arbeidet pågår med full kraft. Realiteten av denne prosessen vil man ikke få klarhet i før en gang nærmere sommeren, sier kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk Jr. til Dagens Næringsliv.

Les også:

Sa opp 700 ansatte – nå søker Aibel etter ingeniører igjen

Så mange av Aibels Sverdrup-jobber havner i Thailand

Kommer det én alvorlig hendelse til, må Petroleumstilsynet vurdere ressursene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.