Stillingen som administrerende direktør i Virke ble ledig da Vibeke Hammer Madsen i februar i år sa at hun ville gå av, etter 16 år som leder.
Da stillingen ble lyst ut, sendte Ivar Horneland Kristensen rett og slett inn en søknad.
– Da jeg så at muligheten kom, søkte jeg. I mitt hode er det den mest spennende jobben i Norge nå, sier Kristensen.
- Tall fra Tekna: Det lønner seg å søke jobb mens du studerer (TU Ekstra)
Ble kjempeglad da Virke ringte
Kristensen er 50 år, siviløkonom og har tatt en master i Global Seafood parallelt med jobben i Tekna. Han har erfaring både fra organisasjonslivet og privat sektor.
– Hvordan var det da de ringte deg for å si at jobben var din?
– Det har vært en lang, grundig og profesjonell prosess. Det har også vært fryktelig spennende og krevende. Det er klart at den dagen jeg fikk telefonen, ble jeg kjempeglad.
Det er klart at den dagen jeg fikk telefonen, ble jeg kjempeglad.
Begynner i oktober
Stillingen som generalsekretær i Tekna er på åremål. Han kunne sittet til 2019, og visste at styret gjerne ville ha ham med ennå lenger.
– Det var selvfølgelig litt spesielt å si opp i Tekna, så det var jo litt sånn følelsesmessig det også. Jeg har alltid identifisert meg med jobben og vært fullt involvert i den, sier Kristensen.
Når Kristensen begynner i jobben i Virke i oktober, skifter han side og går fra å representere arbeidstakere til å snakke arbeidsgiveres sak.
– Tenker du sånn: Yess, nå skal jeg endelig endre på ting i Virke?
– Det er litt tidlig å komme med detaljerte erklæringer. Men det jeg kommer til å gå løs på umiddelbart, er å løfte Virke og medlemmene opp og fram i samfunnsdebatten, sier Kristensen.
- Teknas lønnsstatistikk 2017: Oljeansatte ingeniører er lønnsvinnere
Vil få ut potensialet i sektoren
Alle bransjene organisert i Virke, fra inkasso til kulturbedrifter, står overfor endringer når ny teknologi introduseres. Kristensen vil løfte rammebetingelsene for virksomhetene fram i samfunnsdebatten.
– Jeg mener at rammebetingelsene for denne sektoren ikke er godt nok oppe og fremme. Vi bør være mer opptatt av bedrifter som har mulighet til å vokse. Vi må bruke virkemidler og tiltak som gjør at vi får ut potensialet som ligger der, sier Kristensen.
- Teknas generalsekretær svarte tu.no-leserne: «Kostnaden per time i Norge er høy, men vi er også ekstremt effektive»
Den viktige tilliten til staten
Han mener vi må snakke mer om trepartssamarbeidet - og for dem som trenger å friske opp definisjonen av akkurat det - trepartssamarbeidet er en betegnelse på samarbeid mellom staten og organisasjoner som representerer arbeidsgivere og arbeidstakere.
– Den norske modellen og tilliten i trepartssamarbeidet er nøkkelen til omstilling i Norge. Tilliten er viktig, sier Kristensen.
I Tekna erfarte han at samarbeid og tillit var viktig da den store nedturen for oljesektoren kom i 2015.
– Vi har som samfunn klart en ganske heftig omstilling i olje og gass. Det var tøft for dem som ble rammet, men nødvendig. Jeg mener nøkkelen var trepartssamarbeid, sier Kristensen.
- Tabbe ga ny innsikt: Denne sementen spiser CO2.
Mer om trepartssamarbeid
Så da er spørsmålet hvordan han skal legge til rette for at arbeidsgiverne i Virke tar best mulig vare på sine ansatte i en tid med omstilling, der arbeidstakere, mange av dem med lav utdanning, risikerer å miste jobbene sine til automatisering.
– Jeg mener arbeidsgiverne har et ansvar for å sørge for å utvikle bedriftene, så de er sunne og konkurransedyktige. Men begge parter har et ansvar. Arbeidstaker har også et ansvar for å sørge for å holde seg oppdatert, sier Kristensen.
Ser konturene av et nytt arbeidsliv
Og her er kommer faktisk trepartssamarbeidet inn igjen.
– Det går også på det myndighetene gjør, at det finnes tilpassede verktøy som gjør det mulig å ha oppdatert kompetanse og mulighet til å kvalifisere deg til et annet yrke dersom du blir nedbemannet, sier Kristensen.
Han tror Tekna er godt rustet for fremtiden og kommer til å finne en god etterfølger for han, og gleder seg til å starte i Virke 8. oktober.
– Vi ser konturene av en digitalisering i arbeidslivet som gir nye kompetansebehov. Det blir derfor fantastisk spennende å få lov til å jobbe sammen med Virkes medlemmer og dyktige ansatte i omstillingen av Norge, sier Kristensen.
Tekna-presidenten: – Utmerket samarbeid
Sammen med styret ble president i Tekna Lise Lyngsnes Randeberg tidlig informert om at Kristensen forlater organisasjonen.
– Ivar har vært en god mann for Tekna. Som president har jeg hatt et utmerket samarbeid med ham, sier Randeberg.
President og styre har allerede hatt et møte om rekruttering av ny generalsekretær. De vil finne den nye personen gjennom en ordinær rekrutteringsprosess, i samarbeid med styret og de ansatte.
Tidslinje for rekrutteringsprosessen skal fastsettes på et styremøte neste uke.
Tekna eier 50 prosent av Teknisk Ukeblad media.