IT

Teknisk feil på bakken stoppet Telenors nye supersatellitt

Oppskytingen måtte utsettes.

Thor 7 skulle egentlig skytes opp i morgen kveld, norsk tid. Det er nå utsatt etter en teknisk feil på bakken.
Thor 7 skulle egentlig skytes opp i morgen kveld, norsk tid. Det er nå utsatt etter en teknisk feil på bakken. Bilde: Telenor
NTB NTB NTB
14. apr. 2015 - 17:00

Det ble oppdaget en feil under forberedelsene til onsdagens oppskytning, meldte Telenor Broadcasting Holding tirsdag ettermiddag. Nå venter Telenor på klarsignal og en ny dato.

Hadde alt gått etter planen, skulle satellitten blitt skutt opp på en Ariana 5-rakett fra Fransk Guyana i Karibia onsdag kveld. Selskapet forsikrer at alt er i orden med selve satellitten, og varsler ny informasjon torsdag.

Og når Thor 7 blir skutt opp om kort tid, vil nok pulsen gå litt over normalt raskt hos prosjektledelsen.

Satellitten koster 1,6 milliarder kroner. Den skal sørge for bredbånd til skip i Nordsjøen, Norskehavet, Nord-Atlanteren og i Middelhavet.

– Det er en av de største rakettene som noensinne er bygget. Den er 60 meter høy, like høy som Holmenkollbakken, og den veier over 700 tonn. Det er like mye som to fulladede jumbojeter. Ved oppskytning har den en skyvkraft som tilsvarer ti jumbojeter. Så den er kjempediger, sier prosjektleder Lene Marthinsen i Telenor Satellite Broadcasting til NTB.

Les mer: Telenors nye supersatellitt skal levere 9 Gbit/sek

Følger med på været

Prosjektlederen framhever at raketten er veldig pålitelig og føler seg trygg på at oppskytingen vil gå bra, når den først er i gang.

– Men det er mye som kan gå galt, og historien har vist at det hender. Så man sitter jo med en bitte liten frykt for at det kan gå galt, sier Marthinsen.

Det kan også være andre forhold som gjør at oppskytingen må utsettes. Først og fremst om været er dårlig.

– Det er to typer vær vi helst vil unngå. Det første er lyn og det andre er vind, sier prosjektlederen.

Telenor-ledelsen puster ikke ut før satellitten er på plass i den endelige banen. Marthinsen påpeker at oppskytingen ikke er over selv om man har en vellykket oppskytning.

– En av utfordringene med å sende opp raketter er at man brenner mye drivstoff, så man sitter igjen med mye overflødig masse. Så trikset med å få en oppskyting til å fungere, er å kvitte seg med det så fort som mulig, sier hun.

Les også: Fem ganger kan de tenne motoren. I dag brenner de av det siste for å hindre den i å kræsje

Bredbånd til havområder

Forløperen Thor 6 ble skutt opp i 2009, men allerede den gang begynte selskapet å planlegge for Thor 7.

Mens de tidligere satellittene har vært brukt til å overføre TV-signaler, var målet med den nye satellitten å tilby bredbånd til skip i havområdene som omgir Europa.

En enkel punktrettet stråle går også til Antarktis. I tillegg skal satellitten sørge for utvidet TV-kapasitet i Sentral- og Øst-Europa.

Les også: Snart skal de skyte opp satellitter fra kampfly

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.