– Vi bruker tivoli til å formidle kunnskap om fornybar energi. Men det ligger et dypt alvor bak all moroa som forhåpentligvis siger inn, sier utstillingsansvarlig ved Vitensenteret, Jon Haavie, til Teknisk Ukeblad.
Teknisk museum ønsker dermed å konfrontere folk med kontroversielle spørsmål.
– 80 prosent av verdens energiforbruk kommer fra fossile brensler som olje, gass og kull. Dette gir store utslipp av klimagasser som fører til globale klimaendringer. Hvordan vil du kutte utslippene av klimagassene?
Les også: – Alle bør kunne noe om realfag
Selvbygget av museet
Publikum skal få bevege seg rundt i utstillingen på samme måte som i et tivoli. Alle installasjonene er nyutviklede og de fleste er laget av museet selv.
Installasjonene legger opp til fysisk deltagelse.
Ved å snurre på sveiver og kaste baller på sensorer blir man kjent med prinsippene bak solceller, bølgekraft og vindkraft.
I installasjonen om atomkraft kan man ved å hoppe på en plate se hvordan to atomer smelter sammen.
Les også:
Slik vil Aker Solutions kapre fremtidige ingeniører
Verdensrommet kan kurere matteangst
Skal vekke engasjement
Haavie legger ikke skjul på at Teknisk museum er i underholdningsbransjen.
I likhet med utstillingen Hjernen på 1-2-3 , som står ut året, skal Energitivoli engasjere og inspirere fremfor å forklare eller belære.
Når det gjelder selve forklaringen på for eksempel hvordan et solcellepanel fungerer, vil dette følge med i gruppeopplegg for skoleelver.
– Vi lager egne undervisningsopplegg, og intensjonen er at vår formidling skal komplementere skolens undervisning med fysiske opplevelser, interaktivitet og engasjement.
Utstillingen åpner 4. desember og er produsert i samarbeid med E-co, Skogselskapet og Miljøverndepartementet.
Les også: