Det var i dag, under tidenes første Oslofjord Offshore Forum, at økonomiprofessoren tok for seg teknologi som en av de viktigste motkreftene til det eksepsjonelt høye kostnadsnivået i Norge.
– Vi er best og dyrest. Og hva er det vi gjør for å bli best? Den norske forretningsideen kan ikke lenger si at man er konkurransedyktig på pris. Topside-kontraktene går i stor grad ut av landet, og Statoil er ikke så snille at de gir dem til Norge. De er de første som går ut av landet. Det betyr at vi må ha noen motkrefter, sa professoren under sin innledning på konferansen i Bærum i dag.
Nordsjøens teknologieventyr
Blant annet pekte Reve på at en motkraft til kostnadsnivået kunne være en ny Norsok. Og en annen viktig faktor, var teknologi.
– Se på Ekofisk. Det er Nordsjøens teknologieventyr. Og det er teknologien som har skapt oljeeventyret. Først tok man sikte på å få ut 15 prosent av oljen. Nå nærmer det seg 60. Og jeg tror Ekofisk kommer til å lande på rundt 75 prosent. Dette er verdens mest lønnsomme offshore-felt, og hver gang det nærmer seg stengning, så er det noen som finner på noe, at ett eller annet kan injiseres. I ConocoPhillips sitter de bare og teller penger. Det er teknologi som er svaret på kostnadsutfordringen, sa Reve.
– Det å få mer hydrokarboner ut fra et felt, det er en svært lønnsom disiplin.
Les også: – Kan øke oljeutvinningen fra 35 til 95 prosent
Den norske modellen
Videre gjentok Reve noen av sine favorittrefreng. Blant annet at den norske modellen er ytterligere en motkraft til det høye kostnadsnivået.
– Fremtidens næringsliv er kunnskapsbasert, miljørobust, globalt, og endringsdrevet. Stagnerer det, er vi ferdige. Og den norske modellen, hva er det? Ingeniørsamspill, klyngesamspill og myndighetssamspill. Har dere ikke sjefer i Norge, spør folk meg når jeg er i utlandet? Nei, ikke på den måten som dere har, svarer jeg da, forklarte professoren.
Oslofjord Offshore Forum arrangeres i år for første gang. På årets konferanse var blant annet Statoil, Aker Solutions og verdens største oljeselskap Saudi Aramco på plakaten.
Etter hva Teknisk Ukeblad forstår er det planlagt at konferansen skal bli en årlig begivenhet.
Les også:
Her er tallene som viser at norske verft er billigere enn asiatiske