Hva er mer naturlig for en 150-åring enn å skue videre for å se hvilke muligheter framtida byr på og invitere ungdomspolitikere til å diskutere hvilket samfunn vi vil ha?
I forbindelse med Teknisk Ukeblads 150 års jubileum inviterte TU sammen med samarbeidspartnere til en hel dag viet nye teknologier og samspill mellom mennesket og teknologi.
I tillegg var ungdomspolitikere fra alle partier invitert for å si sin mening og kommentere utfordringer samt muligheter teknologiutviklingen vil byr på.
Konferansen gikk under tittelen: Minner fra morgendagen: Nye teknologier - hva gjør de med oss ? hva gjør vi med dem?
Seg selv nærmest
Også denne konferansen viser at det alltid vil være lettest for lekfolk å forhold seg til det som er mennesket og jeg'et nærmest. Framtidsteknologi og avanserte forskningsområder som nanoteknologi er vanskelig å få tak i for de fleste. Det til tross for at både programlederne og prosjektdirektør Anders Hanneborg i Mikrosystems og nanoteknologi ved SINTEF gjorde en god jobb.
Det er når det kommer til kroppen vår, sykdommer, matproduksjon og trusler mot mennesket vi lettest klarer å se for oss problemstillinger og diskutere framtida.
Derfor var det også lettest for ungdomspolitikerne å forholde seg til professor og direktør i Bioteknologinemda Sissel Rognes foredrag om desingerbabies og robo sapiens samt Berit Svendsens visjoner om mobiltelefonens uendelige muligheter og utvidede virkeområder.
Politikierne var ikke så bekymret for at vi ikke kan spå om framtida. Men de var enig i at utfordringen vil bli å vurdere hvilke valg vi vil stå overfor og når det er riktig å foreta valg.
Ikke bekymret
Ingen av de politiske partienes hjemmesider nevner teknologiutvikling eller nødvendigheten av forskning på nye områder overhodet.
Flere av ungdomspolitkerne i panelet innrømmet sin uvitenhet på tekniske felt, men understreket samtidig hvor viktig det er å ha lekfolk til å ta valgene for hvor langt vi er villige til å gå, og hvor grensene skal settes. De mener det er forskernes oppgave å fremlegge konsekvensene av ny teknologi, slik at politikerne kan velge.
Jøran Kallmyr fra FpU var ikke bekymret for at politikerne hadde teknisk bakgrunn i det hele tatt:
- Teknologi er avhengig av hvordan du bruker den. Teknologi i seg selv har ingen verdi, mente han. Sosialistisk Ungdoms representanten Audun Herning og Bjørnar Eide Moxnes fra Rød Ungdom var mer opptatt av å sørge for at vi får en sosial bruk av ny teknologi slik at alle får en mulighet til å ta i bruk teknologi og henge med.
Og hva slags politikere ønsker så forskerne seg som jobber med framtidas løsninger?
Sissel Rogne håper at politikerne fokuserer etiske verdier og unngår skyttergravskriger. - Og de må ha evnen til å revurdere sine standpunkt. Det er veldig viktig, sa Rogne med henvisning til Mehmet-saken.
Hanneborg understreket at det viktigste for politikerne og ikke-teknologer vil være å forstå teknologiens betydning for samfunnet.