Miljøvernminister Siri Bjerke framholder at avtaler med industrien, CO2-avgifter, teknologiutvikling og kvotehandel er virkemidler som skal sikre at Norge når sine Kyotomål.
Regjeringen vil at Norge skal ratifisere Kyotoprotokollen, og Norge skal samarbeide nært med EU og andre land for at Kyotoprotokollen skal tre i kraft. Dette er hovdtrekkene i St. meld. 54 (2000-2001) Norsk Klimapolitikk.
Både Greenpeace og Natur og Ungdom er raskt ute og kritiserer meldingen. Greenpeace er spesielt uenig i at CO2 skal deponeres under havbunnen og dumnpes i sjøen, på spesielt dypt vann. Natur og Ungdom mener tiltakene er for svake og er skuffet.
Stortingspolitiker Hallgeir Langeland fra SV mener regjeringen vil tilfredsstille alle ved å si ja takk til alle mulige tiltak, men sier at det blir for lite konkret.
Miljøvernministeren sier imidlertid at medlingen inneholde en plan for hvordan Norge skal gjennomføre sine utslippsforpliktelser.
-Vi vil bruke mange virkemidler. Disse skal vi evaluere og eventuelt justere underveis for å sikre at vi når målene, sier Bjerke.
Ifølge Kyoto-planen har Norge forpliktet seg til maksimum en prosent økning i utslipp av klimagasser i perioden 2008-2012 i forhold til 1990. En stor del av utslippsreduksjonene skal tas nasjonalt.
Forskning og teknologiutvikling er et spesielt viktig satsningsområde for Bjerke.
Regjeringens syn er at bruk av naturgass og utvikling av nye teknologiske løsninger skal gå hånd i hånd. Lønnsom teknologi som kan gi CO2-fri gasskraft, vil gi store reduksjoner. Regjeringen inviterer industrien til et samarbeid om slik teknologi.
-Vi vil støtte byggingen av et demonstrasjonsanlegg for forurensningsfrie gasskraftverk som skal stå ferdig rundt 2005, sier Bjerke.
Regjeringen foreslår et kvotesystem med et tak på utslippene slik utslippsforpliktelser nås i 2008-2012. Regjeringen hevder at den vil være en pådriver i arbeidet med et tidlig kvotesystem, og vil ta stilling til et slikt system i lys av utviklingen i EU og i andre land.