PRODUKSJON

Teknologien skal frem og ut

Anders J. Steensen
19. jan. 2004 - 10:24

Kongsberg: Buskerudbyen er en av landets eldste industribyer.

Helt siden funnet av sølv i åsene rundt Numedalslågen på begynnelsen av 1600-tallet, har byen vært preget av industri. Først med sølvverket og myntproduksjon, siden med våpenproduksjon og i dag med mangslungen industri innen våpenteknologi, IT, transport og offshore som hovednæringsveier.

Fra 22. til 24. januar står Kongsberg i teknologenes tegn.

- Vi er Norges teknologihovedstad. Her er ingeniørtettheten langt større enn i noen andre norske byer, mener konsernsjef i Kongsberg-gruppen og styreformann i Sintef, Jan Erik Korssøen.

- Vår posisjon skal vi markere gjennom Teknologidagene i Kongsberg. Her skal teknologibedriftene vise hva de står for slik at det skaper interesse og entusiasme for teknologi hos ungdommen. Altfor få ungdommer vet noe om bedriftene foreldrene jobber i. Med dette årvisse arrangementet skal vi vise at det er morsomt å arbeide med teknologi, forteller han.

Mangfold

Teknologidagene er en fortsettelse av de tidligere Industrial Change Beyond 2000 seminarene. Meningen er å vise teknologimangfoldet i kongsbergindustrien.

- Gjennom mange forskjellige arrangementer skal vi vise hvilke muligheter som ligger i å etablere seg på Kongsberg, både overfor gründere og investorer, sier daglig leder av Kongsberg Nærings- og Handeskammer, Karin Gauteplass.

Teknologidagene inneholder både fagseminarer, konserter og konkurranser.

- Vi arrangerer Glogerfestivalen samtidig. Åpningskonserten her er en del av seminarprogrammet for Teknologidagene, forteller Gauteplass. For de uinvidde er Glogerfestivalen et kulturarrangement knyttet til Kongsberg kirke. Hele byen gikk sammen om å få restaurert kirkens orgel av merket Gloger, derav navnet.

Spagettikonstruksjoner

Barn og unge skal konkurrere i First Lego Leagues konkurranse Mission to Mars. Interessen for den er stor, til sammen 12 skoler er påmeldt som deltagere.

For de litt eldre skal høyskolene i Buskerud, Telemark og Vestfold konkurrere om å bygge den beste spagetti-broen. Denne konkurransen er svært populær i USA, hvor de fremste universitetene deltar. Denne gangen er det norske ingeniørstudenter som skal vise sine kunnskaper og innovasjonsevne.

Konkurransene er utarbeidet i samarbeid med Norsk Lego League, Tinius Olsens videregående skole og Høgskolen i Buskerud (HiBu). De finner sted i HiBus lokaler på Kongsberg.

Industrialisering

- Et av hovedelementene i seminarprogrammet er å vise små bedrifters muligheter når de samarbeider med større industribedrifter. Ved å bruke de større bedriftenes nettverk og kompetanse kan små og mellomstore bedrifter oppnå helt nye muligheter, understreker Korssøen.

Han fremhever særlig to poster på seminarprogrammet. Det gjelder samarbeidet mellom Vinghøg AS og Kongsberg- gruppen. Det dreier seg om en våpenplattform utviklet av Vinghøg AS som ble videreutviklet av Kongsberg, slik at den ble industrialisert. Dermed oppnådde Vinghøg AS og Kongsberg-gruppen kontrakt med det amerikanske forsvaret på nærmere 2,5 milliarder kroner.

- Dette blir et stort eksportprodukt, sier Korssøen.

Også samarbeidet mellom den lille bedriften Kongsberg Vertec AS og flygiganten Boeing trekkes frem. Boeing søkte etter en spesiell kompetanse innen flysikkerhetssystemer. Den fant de på Kongsberg i et selskap bestående av en håndfull personer.

Innovasjon

Temaet for Teknologidagene er innovasjon. Det avholdes også en utstilling og arrangementer som knytter fortid, nåtid og fremtid sammen. Rammen om dette blir Bergverksmuseet sentralt i byen.

- Hele byen er involvert. Vi skal vise at teknologi er gøy, sier Gauteplass.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.