(Notis 1)
Vignett: Musikk
CD-en 25 år
Visste du hvorfor den opprinnelige CD-platen hadde plass til 74 minutter med musikk? Jo, for å kunne romme hele Beethovens niende symfoni. Opprinnelig var planen at CD-en kun skulle kunne lagre en time musikk. Men ønsket om å få plass til Beethovens kjente verk fikk den konsekvensen at den fysiske CD-platen fikk den størrelsen den har i dag. Dette skriver BBC på sine nettsider, i en artikkel om CD-platen, som i år fyller 25 år.
I år er det nemlig et kvart århundre siden den første CD-en ble produsert ved Philips-fabrikken i Tyskland. Siden den gang er 200 milliarder CD-er solgt verden over.
CD-en ble utviklet i et samarbeid mellom Philips og Sony, som den gang inngikk en helt nyskapende avtale om å utvikle en ny standard sammen. Den gangen var optikkteknologien ny og diskformatet nytt. Da de startet opp, fantes det heller ingen laser som fungerte godt nok. De mest avanserte laserne hadde en levetid på omtrent 100 timer.
Det var først og fremst klassisk musikk som først ble solgt som CD-plater. Philips mente at det klassiske publikummet ville være mer villig til å betale for de nye, dyre CD-spillerne. Men som BCC skriver, det var albumet «Brother in Arms» til rockebandet Dire Straits som hjalp til å popularisere CD-en.
Selskapene skal ha beregnet at formatet skulle vare omtrent 20 til 25 år. Men nå ser ut til at det kommer til å leve enda lenger. Selv om salget av CD-plater går ned på grunn av nedlastbar musikk, er CD-en fortsatt den mest populære julegaven å gi bort i England.
(Notis 2 )
Shrek 4 kommer i 2010
Animasjonsserien om Shrek fortsetter. Ifølge Animation World Magazine skal den fjerde Shrek-filmen bli lansert våren 2010.
(Notis 3)
Grasiøse roboter
Forskere i Japan har nå lært roboter å imitere dansesteg. De hevder at robotdansen kan brukes til å lagre de ulike bevegelsene i tradisjonelle danser som er i ferd med å gå i glemmeboken. For å demonstrere robotens muligheter har et team programmert en 1,5 meter høy robot til å imitere de grasiøse og elegante bevegelsene til dansen Aizy Bandaisan som er en av de tradisjonelle japanske folkedansene. Den engelske avisen The Guardian som nylig skrev en lengre artikkel om den dansende roboten, skriver at selv om roboten minner om Terminator, er bevegelsene oppsiktsvekkende livaktige. Det er forsker Shin'ichiro Nakaoka og hans kollegaer ved Universitetet i Tokyo som har programmert robottypen HRP-2 ved blant annet å bruke motion-capture teknologi.
(Notis 4)
Leker kirurgi
Nå kan du leve deg inn i en kirurgs hverdag takket være spillet «Trauma Center: Second Opinion» som er utviklet for Wii-konsollen til Nintendo. Men kirurghverdagen er ifølge en anmeldelse i Dagbladet.no gjort litt mer spendende enn den i virkeligheten er.
I spillet er også overnaturlige evner og hittil ukjente sykdommer en del av det du må mestre som superkirurg. Du kan også få tiden til å gå saktere, noe som jo kan lønne seg i en presset situasjon. Ifølge Dagbladets anmeldelse av spillet skal det visst være kjapt gjort å lære seg å velge og bruke rett instrument.
(Notis 5)
Overheadkunst
Er det noen som husker overheaden? Ungdommen i dag vet kanskje ikke hva en overhead er en gang. Kort fortalt: Det er det vi brukte før vi begynte å klundre med powerpoint-presentasjoner. I stedet for å klikke på musa, måtte vi skifte transparente ark på en lampe som kastet skygger på veggen. Noen kunstnere har fått det for seg at akkurat dette hjelpemiddelet er et godt utgangspunkt for ulike kunstverk. Siden Overhead-festivalen i København i 2005 har det vært organisert en rekke arrangementer Europa hvor kunstnere bruker nettopp overheaden til å skape kunst. På nettsiden www.overhead.org kan du lese mer.
(Foto: Notis 5 - bildet sendt på e-post)
GAMMELT VERKTØY: Overhead brukes til kunstverk.
Foto: www.overhead.org